Bitka se odehrála v září roku 2013 nedaleko Ostroměře na Jičínsku, Michal Mucha byl odsouzen hradeckým krajským soudem o rok později. Jeho bratr Jan vyvázl 
s podmínkou.

Odvolací senát uvedl, že
s takto zvláštními okolnostmi se nikdy nesetkal. Odsouzený se domníval, že napadený muž předtím srazil jeho malého bratrance jedoucího na kole.

Rasismus? Pozdě
„Bílé svině, my si vás najdeme, zabijeme vás, zmlátíme vás." Tak měli bratři nadávat zmlácenému J. T. „Proč bychom to dělali? jsme z jedné vesnice," reagovali.
Soud nakonec rasistický podtext neřešil, nadávky totiž přišly až po incidentu. „Zazněly za situace, kdy již byli obžalovaní drženi svými rodinnými příslušníky 
ve vzdálenosti od poškozených," vysvětlila státní zástupkyně Lenka Faltusová. 

„Kauza je výjimečná, v praxi se zatím nevyskytla. Místo toho, aby byl obžalovaný rád, že na místě jsou lidi, kteří se starají o jeho zraněného příbuzného, reagoval naprosto nepředvídatelně. Přitom byl opakovaně upozorňován, jak 
k nehodě došlo," uvedl předseda senátu Jiří Lněnička.

Problém začal tak, že jedoucí auto zavadilo zrcátkem o bratrance Muchových. „Otázkou je, co dělal nezletilý v noci na kole na silnici sám a bez ochranné helmy," doplnil Lněnička. Zpochybnil také chování příbuzné, která prý na místě nehody nezůstala a místo toho se vydala do vesnice zalarmovat oba bratry.
Na místo se seběhli chlapcovi příbuzní, zastavil tam ale také muž, který projížděl a chtěl pomoci. Namísto vděku se dočkal útoku. Bratři ho napadli údery pěstí a kopy, které směřovaly na hlavu a horní polovinu těla. Zlomili mu nos a čelist, musel podstoupit operaci i léčení v délce sedmi týdnů. „Útočili zákeřně a v přesile," konstatoval soudce.

Michal Mucha potom sám fyzicky napadl ještě staršího muže, který zbitému přispěchal na pomoc a snažil se od něj útočníky odstrkovat.
Bratři se k fyzickému napadení přiznali, své jednání však zlehčovali s tím, že rozdali jen několik ran a nikoho nekopali.