Místo domluvy, ale došlo na slovní rozepři, která nakonec vyvrcholila poškozenými notebooky. Žena totiž vytáhla z kabelky paličku na maso a udeřila s ní do notebooku Lenovo, který ležel na stole. Stejným způsobem pak měla poškodit i druhý notebook Asus. Celková škoda byla vyčíslena na nejméně 35 tisíc korun. Případ šetří jičínští policisté jako přečin poškození cizí věci.

Krádež peněženky
Okrást klientku v jednom z jičínských pečovatelských domů se nestyděla v úterý 14. dubna odpoledne asi čtyřicetiletá žena. Seniorku oslovila na chodbě domu s tím, že je pracovnicí pečovatelské služby a požadovala po ní úhradu za březnové služby ve výši 980 korun. I když jí důchodkyně sdělila, že již vše zaplatila, přesto žena trvala na svém a vysvětlila jí, že se jedná o jakousi shodu okolností a náhod, a že musí částku uhradit.

Seniorka jí tedy pozvala do svého bytu, kde jí peníze předala. Žena následně z domu odešla. Až po jejím odchodu stará paní zjistila, že s ní „odešla" i její peněženka, ve které měla osobní doklady, platební kartu s vypsaným PIN kódem, peníze a různé písemnosti.

K popisu ženy uvedla, že byla ve věku kolem 40 let, vyšší silnější postavy a měla světlé hnědé středně dlouhé vlasy. Oblečena byla do tmavě červeného kabátu s kombinací hnědé barvy.

Případ šetří jičínští policisté jako přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což ženě hrozí až dva roky vězení.

Z poctivého nálezce se stal záhy podezřelý
„Štěstí" v podobě peněženky, která ležela v úterý 14. dubna odpoledne v Hořicích na náměstí, se „usmálo" na osmatřicetiletého muže. Ten ani na chvíli nezaváhal a peněženku sebral. Okamžitě zkontroloval její obsah a přitom z ní odcizil 8.600 korun. Peníze si dal do své peněženky a vydal se utrácet.

Koupil si jídlo a pití, které zkonzumoval. Poté se prý v něm hnulo svědomí a rozhodl se, že peněženku odevzdá na policii. Pochopitelně bez hotovosti. A tak zamířil na obvodní oddělení, kde peněženku skutečně jako nález odevzdal.

Policisté mu poděkovali a hned vyrozuměli majitele peněženky, který si pro ni přišel. Za přítomnosti nálezce si peněženku zkontroloval a zjistili, že mu v ní chybí 8.600 korun. To už začal nálezce tušit, že je zle, a že to s ním asi dobře nedopadne. A nemýlil se.

Sice ještě chvíli odolával a tvrdil, že o žádných penězích nic neví, ale nakonec se přece jen přiznal a hotovost, ze které již stačil utratit 381 korun, majiteli vrátil. I když svého jednání velmi litoval, přesto mu to nebylo nic platné a místo slov uznání, si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu zatajení nálezu, za což mu hrozí až roční vězení.

Opilý řidič jel příliš rychle
Rychlou jízdu třicetiletého řidiče osobního vozidla Fiat Stilo ukončila v úterý 14. dubna odpoledne policejní hlídka v Kumburskému Újezdu. Kromě toho že řidič překročil rychlost v obci o 11 km/h, tak byl navíc opilý. Policisté mu v dechu naměřili 2,65 promile alkoholu. Z tohoto důvodu si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

nprap. Hana Klečalová