Známá firma. Tak označují obyvatele osobu Jaroslava J., který se svou manželkou Petrou podle policie zastřelili padesátiletého sběratele mincí a bankovek z Prahy. Jeho tělo se našlo 14. srpna v kukuřičném poli nedaleko Lázní Bělohrad.

Jaroslav J. provozoval hernu Levín v Nové Pace, která je nyní uzavřená a kolem ní jsou natažené policejní pásky.

Místní tvrdí, že se z podniku šířily drogy a docházelo tu k násilí. Protagonistou těchto scének býval často sám majitel. Nejednou při potyčkách a rozepřích vyhrožoval použitím střelné zbraně.

„Byla jsem svědkem toho, jak vyhrožoval, že člověka, se kterým měl konflikt, zastřelí,“ uvedla jedna svědkyně, která si nepřeje být jmenována. Nebyla to prý ojedinělá věc, k podobným výpadům tu docházelo často. Problémy s hernou řešilo i vedení Nové Paky.

Trest jako druhá šance? Vězni můžou studovat i pracovat

Dominantou nejtvrdší věznice u nás je historický objekt dřívějšího kartuziánského kláštera, který je srdcem přísně střeženého prostoru Věznice Valdice s jeden tisíc a devadesáti pěti trestanci. Dominantou nejtvrdší věznice u nás je historický objekt dřívějšího kartuziánského kláštera, který je srdcem přísně střeženého prostoru Věznice Valdice s jeden tisíc a devadesáti pěti trestanci.

VÝUČNÍ LIST I PRÁCE

Každý rok se v místním vzdělávacím středisku zapojí do určité formy vzdělávání na sto padesát vězňů. „Je v našem zájmu, abychom z odsouzených dostali to pozitivní,“ říká ředitel Věznice Valdice Jiří Mach. Kurzy a výuční listy mají odsouzeným usnadnit hledání zaměstnání po propuštění a předcházet tak případné recidivě. 

Chodby lemují obrazy. Jejich autoři obývají místní cely. „Dokážou být kreativní. Pracuje s nimi pedagog,“ uvádí ředitel. Kolem čtyřiceti procent odsouzených je zaměstnáváno především ve vnitřní údržbě. „Většina doživotně odsouzených chce pracovat,“ uvádí ředitel. V místní kapli se konají podnětné besedy, na kterých se pozvaní hosté setkávají s dvaceti až třiceti vězni.

„Jde o vybranou skupinku odsouzených, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti přednášejícího,“ vysvětluje tisková mluvčí Věznice Valdice Eva Francová. Při posledním setkání se s vězni sešel Tomáš Zdechovský, který se tématikou vězeňství dlouhodobě zabývá. „U méně závažných trestných činů by měla být možnost zůstat v domácím prostředí,“ uvedl Zdechovský při debatě o vývoji vězeňství. „K tomu ale musí společnost dospět,“ dodává.