K jediné vraždě, kterou se jim podařilo dovést od plánů až do hrozného konce, se oba přiznali - ovšem s výhradami. Janáková doznala, že oběť střelila zezadu do hlavy, ale prohlásila, že to udělala na příkaz svého tehdejšího manžela, který ji prý bil a ona byla jen jeho “loutka”. „Řekl mi, abych ho střelila do hlavy. Že je to nejúčinnější,“ tvrdila obžalovaná žena.

Janák naopak soudu řekl, že za vším stála ona. Popřel však, že by plánovali vraždu, podle něj chtěli muže jen okrást a zbraň měli pouze pro svou obranu.

Sběratele mincí a známek z Prahy nalákali na nabídku prodeje zajímavých sběratelských věcí. Muž za nimi přijel a zaplatil to životem. Podle obžaloby Jaroslav Janák řídil auto, oběť seděla vedle něj a jeho žena vzadu. Nedaleko železničního přejezdu v Lázních Bělohrad - Horní Nové Vsi vytáhla Petra Janáková během jízdy nelegálně drženou pistoli a sběratele střelila do hlavy. „Jaroslav Janák vytáhl tělo poškozeného ze sedadla spolujezdce a zatáhl jej do kukuřičného pole, kde ho nechali ležet a z místa činu odjeli,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Unikátní dřevěný kostelík ze 17. století prochází opravou.
Kostelík prochází opravou, Babinec má nové dřevěné kostky

Dalšího dne se Janák k mrtvému vrátil a sebral mu obálku s 34 tisíci korun. Vzal mu také jeho osobní věci, například mobilní telefon, ty však vyhodil.

Zavražděný muž po sobě nechal ženu a dvě děti, obě ještě chodí do školy.

Už loni na jaře podle obžaloby manželé plánovali vraždu sběratele, kterému nabídli věci ze druhé světové války. Jenže muž přišel o řidičský průkaz a nemohl přijet. Jiný sběratel zase přijel bez peněz.

Dvojice chtěla zbohatnout i prostřednictvím pojišťovacího podvodu, který s nimi plánoval jejich známý Martin Herzán. Uzavřeli životní pojistku pro svého zaměstnance a na muže pak najížděli autem. Když vyvázl jen se zraněním, omámili ho rohypnolem rozpuštěným v kávě, a pak ho nechali řídit vůz. „Při řízení vozidla usnul a po odbrzdění ruční brzdy vozidla Jaroslavem Janákem v přítomnosti Petry Janákové sjel s vozidlem ze silnice a havaroval,“ uvedla státní zástupkyně. Herzánovi soud udělil osmiletý trest.

Janák se proti rozsudku na místě odvolal. Zbylí dva obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu.

Komunální a senátní volby 2018. Volební štáb ANO. Ilustrační foto.
Čtyři partneři podepsali koaliční smlouvu