Oknem, které poškodil, se dostal do jedné z kanceláří, kde odcizil příruční pokladnu s několikatisícovou hotovostí. Celková škoda byla vyčíslena na téměř 18 tisíc korun. Případ šetří jičínští policisté jako přečin krádeže, za což pachateli hrozí až dva roky vězení.

Víkendové zpravodajství
Během uplynulého víkendu byl na Jičínsku z pohledu policistů relativní klid. Muže zákona zaměstnali hlavně opilci, kteří rušili noční klid.

V pátek 3. června krátce po šesté hodině ranní vyjeli sobotečtí policisté k havárii osobního vozidla, které skončilo v příkopu nedaleko obce Osek. Na místě se nacházela řidička vozidla, která již čekala na odtah. Vzhledem k tomu, že nebyla zraněná ani pod vlivem alkoholu a od policistů nic nežádala, více se případem nezabývali. Po sedmé hodině ranní již bylo vozidlo vyproštěno.

V dopoledních hodinách řešili novopačtí policisté sousedské neshody mezi majitelem rodinného domu a majiteli rekreační chalupy ve Vrchovině. Spor vznikl ohledně sekání trávy, kterou chalupáři sekali na cestě sekačkou, což se nelíbilo jejich čtyřiaosmdesátiletému sousedovi, který chtěl, aby trávu sekali kosou. Když se nedohodli, rozmístil na cestě kameny a tím jim znemožnil průjezd k jejich objektu. Případ šetří policisté jak přestupek proti občanskému soužití.

Jičínští policisté pátrají po neznámém pachateli, který v dopoledních hodinách odcizil na Lidickém náměstí dámské jízdní kolo Eska vínové barvy. I když bylo dle majitelky nejméně 60 let staré, přesto vyčíslila jeho hodnotu na 500 korun. Případ šetří jako přestupek proti majetku.

Před desátou hodinou dopolední se obrátila na hořické policisty mladá žena s tím, že postrádá svého sedmnáctiletého syna, který jí telefonicky sdělil, že se již nevrátí domů. Policisté prověřovali místa jeho možného pobytu, pátrali u kamarádů a známých, ale nikde ho nenašli. Navíc zjistili, že měl údajně odjet za prací do zahraničí, což se naštěstí nepotvrdilo. Nakonec se krátce před čtrnáctou hodinou ozval sám policistům s tím, že je v pořádku, a že se vrací autobusem do Hořic. Zde ho pak policisté vyslechli a poté předali matce.

Ve stejné době pátrali jičínští policisté po devětačtyřicetiletém muži, který večer předtím odešel z domu na procházku a od té doby o sobě nepodal žádnou zprávu. Nakonec vše dobře dopadlo, neboť ho policisté krátce po poledni vypátrali v Jinolicích, kde popíjel u svého kamaráda.

V podvečerních hodinách se policisté zaměřili na řidiče vozidla Škoda Octavie, který měl svojí bezohlednou jízdou ohrožovat mezi Mladou Boleslaví a Jičínem ostatní účastníky silničního provozu. Policisté však nikde vozidlo nezaznamenali.

Po sedmnácté hodině zavítala do jedné z prodejen v Lázních Bělohradě třiatřicetiletá žena, která zde odcizila dva nanuky v celkové hodnotě 39 korun. Při krádeži si jí všimli pracovníci prodejny, kteří vše oznámili na policii. Hlídka, která vyjela na místo, věc vyřídila blokovou pokutou ve výši jeden tisíc korun.

Ve večerních hodinách oznámila na policii žena ze Sobotky, že jí skupina dětí hodila do okna kámen a prý to nebylo poprvé. Děti se údajně takto „baví" velmi často. V tomto případě naštěstí okno nerozbily. Ženu zajímalo, jak by se měla zachovat, kdyby došlo ke škodě na majetku. Policisté jí vysvětlili, aby v takovém případě okamžitě vše oznámila na linku tísňového volání 158.

Po dvacáté hodině se obrátil na policii muž z Jičína s tím, že ho chce někdo zabít. Prý za tím stojí jeho soused. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která se od nemocného dvaaosmdesátiletého oznamovatele dozvěděla, že slyší nějaké hlasy a myslí si, že se o něm sousedé neustále baví. Policisté mu vysvětlili, že se nemusí bát, neboť to jsou pouze jeho představy.

V pozdních nočních hodinách pobíhal v Lukavci u hospody tmavě hnědý boxer, kterého si ještě před příjezdem hlídky odvedl jeho majitel.

Před dvaadvacátou hodinou se povaloval v Úlibicích opilec, vedle kterého leželo jízdní kolo. Policisté, kteří vyjeli na místo, zjistili, že se jedná o jednašedesátiletého muže, který byl tak opilý, že nemohl ani chodit. Celé odpoledne byl na firemní oslavě, kde to přehnal s alkoholem. Nakonec si pro něj přijel jeden z kolegů, který ho odvezl domů.

Po třiadvacáté hodině si stěžoval na lince 158 muž z Hořic na neznámého útočníka, který měl po něm házet z okna panelového domu v ulici Pod Lipou brambory. Jedním ho dokonce trefil a prý to docela bolelo. Případ šetří hořičtí policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

V sobotu 4. června krátce před jednou hodinou ranní vyjeli novopačtí policisté do Lázní Bělohradu, kde se měla skupinka mladých lidí nahlas bavit a tím rušit noční klid. Policisté věc na místě vyřídili domluvou. Poté již byl naprostý klid.

„Veselo" bylo po třetí hodině ranní v restauraci na soboteckém koupališti, kde opilý muž obtěžoval hosty a snažil se proniknout do neveřejných prostor. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že se jedná o šestatřicetiletého cizince, který odmítl s policisty spolupracovat a navíc si stěžoval, že nemůže dýchat. Z tohoto důvodu na místo vyjela rychlá záchranná služba, která ho ošetřila. Policisté následně muže převezli s 2,74 promile alkoholu na ubytovnu, kde bydlí a předali ho správci, který se o něj postaral.

V ranních hodinách došlo v jedné z prodejen v Hořicích k fyzickému napadení mezi zákazníky snědé pleti a prodejcem. Policisté na místě zjistili, že se jedná o pokračování konfliktu z předchozího dne, ke kterému došlo v místní herně. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

Po patnácté hodině vyjeli sobotečtí policisté do Libošovic, kde neznámý pachatel poškodil na soukromém pozemku vnitřní plachtu nadzemního bazénu. Majitelka vyčíslila škodu na 4 tisíce korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.

Před šestnáctou hodinou zamířili kopidlenští policisté do Libáně, kde se měl neznámý muž vloupat do rodinného domu. Nakonec se ukázalo, že šlo o bývalého nájemníka, který si přišel pro část svých věci. Dveře, které přitom poškodil, uhradil a s majitelkou si dohodl termín, kdy si odstěhuje zbylé věcí. Policisté věc na místě vyřídili domluvou.

V podvečerních hodinách si „vypůjčil" čtyřicetiletý muž z Nové Paky u jednoho ze supermarketů nákupní košík, ve které, si převezl zakoupené zboží do svého bydliště. Policisté následně muži vysvětlili, k čemu vozík slouží, a věc vyřešili blokovou pokutou ve výši jeden tisíc korun.

Své chování neovládl v pozdních nočních hodinách jeden z návštěvníků společenské akce v Nové Pace, který se opil a poté dělal problémy. Vzhledem k tomu, že si s ním nevěděli pořadatelé rady, obrátili se na policii. Jednalo se o nemocného čtyřiatřicetiletého muže, který se po kombinaci alkoholu a léků nedokázal ovládat. Poté, co mu policisté naměřili v dechu 1,82 promile alkoholu, skončil v protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové.

V neděli 5. června krátce před druhou hodinou ranní si stěžovali občané z Lázní Bělohradu na hluk, který vycházel z baru na náměstí. Hlídka oznámení prověřila a přitom zjistila, že hluk vychází otevřenými dveřmi, kterými obsluha větrala. Věc na místě policisté vyřídili domluvou. Obsluha následně dveře zavřela a poté již k žádnému rušení nočního klidu nedocházelo.

Přemíra vypitého alkoholu stála za zraněním šestačtyřicetiletého muže, který v jedné z heren v Hořicích „upadl" obličejem na stůl a přitom si roztrhl obočí. A nebylo se co divit. Provedená dechová zkouška totiž u něj prokázala 2,36 promile alkoholu. Muž byl následně ošetřen v hořické nemocnici. Vzhledem k tomu, že si zranění způsobil sám vlastní vinou, více se policisté případem nezabývali.

V ranních hodinách vyjeli jičínští policisté do ulice Pod Čeřovkou, kde mělo dojít ke krádeži lavičky. Nakonec se ukázalo, že k žádné krádeži nedošlo, neboť lavičku někdo přemístil do nedalekého altánu.

Po deváté hodině zamířili jičínští policisté na vlakové nádraží, kde došlo k neshodám mezi cestujícími a vlakvedoucím. Cestující údajně nechtěli pochopit, že každý vagón má omezenou kapacitu a i nad její rámec se prý dožadovali převozu. Přivolaní policisté pouze zjistili totožnost cestujících, a více se případem, který spadá do kompetence přepravce, nezabývali.

V odpoledních hodinách zaměstnal jičínské policisty notně opilý muž, který tvrdil, že mu někdo v restauraci v Revoluční ulici odcizil peněženku, kterou následně našel na toaletě, ovšem bez čtyřtisícové hotovosti. Jednalo se o sedmadvacetiletého muže, který měl v dechu 2,94 promile alkoholu. Hlídka na místě zjistila, že muž byl v restauraci již od předešlého dne a peníze nejspíš propil, protože zde kdekoho hostil. Vzhledem k zjištěným skutečnostem se více případem nezabývali.

Krátce před třiadvacátou hodinou vyjeli sobotečtí policisté do Špálovy ulice, kde se měl neznámý pachatel vloupat do rodinného domu. Na místě pak hlídka zjistila, že se jednalo o majitele domu, který šel na pivo a protože si zapomněl klíče, nezbylo mu nic jiného, než rozbít okno. V té chvíli ho viděl soused a v domnění, že je to zloděj, oznámil vše na policii.    por. Hana Klečalová