V pátek 20. ledna krátce po páté hodině ranní zamířili novopačtí policisté do Pražské ulice, kde měla být na silnici hromada papírového odpadu. Hlídka oznámení prověřila a vzhledem k tomu, že se jednalo o velké množství papíru, kontaktovala pracovníky správy a údržby silnic, kteří vše uklidili.

Před jedenáctou hodinou dopolední měli mezi Budčevsí a Kopidlnem pobíhat tři psi, dva rezaví a jeden bílý. Policisté úsek zkontrolovali a přitom našli pouze jednoho rezavého psa, který utekl ze dvora, kam byl také následně zahnán.

V dopoledních hodinách se obrátila na policii majitelka pozemku, který se nachází mezi Prachovem a Pařezskou Lhotou s tím, že po něm jezdí běžkaři, kteří ho tím poškozují. Dále uvedla, že když je upozornila, aby po pozemku nejezdili, tak na ni byli ještě sprostí. Policisté vše prověřili a oznamovatelce vysvětlili, že ze strany běžkařů nedošlo k porušení zákona.

Po poledni vyjeli jičínští policisté k vlakovému nádraží, kde ležel zraněný muž. Hlídka zjistila, že se jedná o třiašedesátiletého muže z Kopidlenska, který měl v dechu 3,38 promile alkoholu. Vlivem opilosti upadl na zem a přitom se zranil. Z tohoto důvodu na místo vyjela i zdravotnická záchranná služba, která muže převezla do nemocnice.

Po poledni vyjeli policisté spolu s hasiči do Cerekvice nad Bystřicí, kde u jednoho z rodinných domů došlo v komíně k požáru sazí saze. Věc si na místě převzali hasiči.

Po osmnácté hodině oznámila na linku 158 žena z Nové Paky, že jí někdo u vozidla Volkswagen Polo poškodil tři pneumatiky. Policisté následně zjistili, že majitelka vozidlo zaparkovala v Blahoslavově ulici u garáže mezi domy, což se zřejmě někomu nelíbilo a naschvál jí u kol vymontoval ventilky. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

Ve večerních hodinách došlo v Jičíně v Jiráskově ulici k havárii vodovodního řadu. Voda, která vytékala na silnici, okamžitě mrzla. Tím se stala vozovka téměř neprůjezdnou. Na místo okamžitě vyjeli městští strážníci, kteří ulici do odstranění havárie uzavřeli.

Večer došlo i na manželské neshody. Krátce po jednadvacáté hodině oznámila na linku 158 žena z Jičína, že má strach o kamarádku, která jí v SMS zprávě napsala, že ji fyzicky napadl manžel. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že mezi manželi došlo ke slovní rozepři ohledně klíčů, při které muž strčil do manželky, a ona spadla na pohovku. Případ šetří jako přestupek proti občanskému soužití.

Do nepříjemné situace se dostali v sobotu 21. ledna po poledni rodiče měsíčního potomka, který v jednom z domů v Nové Pace Heřmanicích uvázl s kočárkem ve výtahu. Policisté, kteří okamžitě vyjeli na místo, zjistili, co se přesně stalo. Žena nejdříve se starším dítětem vyjela výtahem do pátého patra, kde vystoupili. Výtah poté sjel do přízemí, kde do něj její partner naložil kočárek s měsíčním miminkem. Vzhledem k tomu, že se do kabiny již nikdo jiný nevešel, byli domluveni, že ona výtah v pátém patře přivolá. Netušila ovšem, že partner ponechal dítě v kočárku. Poté, co výtah přivolala, se sice jeho kabina rozjela, ale ne do pátého patra. V tom okamžiku rodiče zazmatkovali, a protože netušili, kde výtah skončil, vše oznámili na linky tísňového volání. Nakonec ještě před příjezdem složek integrovaného záchranného systému zjistili, že výtah sjel do suterénu, kde kojence „vysvobodili". I když se nakonec nic nestalo a dítě nebylo v ohrožení života, přesto případ šetří novopačtí policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

Po sedmnácté hodině měl ležet v příkopu v Hradecké ulici v Jičíně opilý muž, kterého před možným umrznutím zachránil jeden z kolemjdoucích. Pomohl mu na nohy a navíc o něm informoval policisty. Hlídka, která byla nejblíž, zjistila, že se jedná o dvaačtyřicetiletého muže, na kterého vzhledem k jeho opilosti dohlédla, aby se v pořádku dostal domů.

Večer vyjeli policisté spolu s hasiči do Horní Nové Vsi, kde došlo k požáru roští, od kterého měli údajně utéct tři mladíci. Policisté na místě zjistili, že se jednalo o dva metry vysokou hromadu větví, která byla určena k likvidaci. Vzhledem k tomu, že k žádné škodě na majetku nedošlo, více s případem policisté nezabývali.

V neděli 22. ledna si krátce po poledni stěžoval na lince 158 muž ze Třtěnice na svého příbuzného, který ho měl údajně vyhodit z domu. Policisté na místě zjistili, že oznamovatele, který má mít v domě trvalé bydliště, vyhodil jeho příbuzný, který zde byl pouze na návštěvě. Oba muži navíc připustili, že mají mezi sebou déletrvající spory. Policisté nakonec kontaktovali majitele domu, který záležitost urovnal. Vzhledem k tomu, že další účast mužů zákona nebyla nutná, více se případem nezabývali.

Po patnácté hodině měl pobíhat mezi Starou a Novou Pakou pes, který ohrožoval bezpečnost v silničním provozu. Hlídka celý úsek zkontrolovala, ale psa nikde nenašla.

V podvečerních hodinách mělo dojít v Sobotce v jedné z prodejen na náměstí k potyčce čtyř osob, které měly navíc venku poškodit několik laviček. Policisté oznámení prověřili a zjistili, že se až tak nezakládá na pravdě. V obchodě se sice schylovalo k potyčce několika zákazníků, ale nakonec k žádné bitce nedošlo a všichni se ještě před příjezdem hlídky v klidu rozešli. Policisté nenašli ani žádné poškozené lavičky.

por. Hana Klečalová