Útočníkem byl jednadvacetiletý mladík, který bar pravidelně navštěvoval. Podle vyjádření jednoho ze zdejších je závislý na hracích automatech a má i problémy s alkoholem a zkušenosti minimálně s lehkými drogami. Nikdy se ale neprojevoval agresivně.

„Neřekl bych, že ten kluk je v jádru špatný, ale nemá zázemí. Jeho táta je těžký alkoholik a děda je zvláštní. Nevím, jak jinak to říct. Prostě ten hoch má těžkej život a tohle byl zkrat. Myslím si, že kdyby vyrůstal v jiném prostředí, byl by dnes někde jinde," řekl nám muž, který se v Milovicích pohybuje dvacet pět let.

Potyčku vyprovokoval útočník tím, že slovně napadl osmačtyřicetiletého policistu, který do restaurace zavítal s přáteli.

Mladý muž začal návštěvníka téměř okamžitě po jeho příchodu osočovat a vulgárně mu nadávat. Ten se ho snažil zpočátku ignorovat, dokud se nepokusil o fyzický útok, který se mu ale nezdařil.

OZBROJENÝ NÁVRAT

„Odešel tedy domů, kde si vzal vzduchovou plynovou pistoli a teleskopický obušek. Takto vyzbrojen se vrátil zpět, kde pokračoval v útocích. Na muže křičel, že si to s ním vyřídí, a přitom mával obuškem. Nakonec sáhl po zbrani a několikrát vystřelil. Poté svůj hněv obrátil proti třiašedesátiletému muži, který se ho snažil uklidnit. Několikrát ho udeřil obuškem a opakovaně po něm vystřelil, čímž mu způsobil hematomy na trupu, rukou a nohou.

Když mu došly broky v zásobníku, utekl domů a cestou ještě stačil ohrožovat pistolí sousedku. Doma ho zadrželi policisté ze zásahové jednotky. Mladík, který měl v dechu 1,74 promile alkoholu, skončil v policejní cele, kde strávil dvě noci. Při následné domovní prohlídce u něj policisté zajistili jedenáct vzrostlých rostlin konopí a sušinu konopí – marihuanu," popsala útok policejní mluvčí Královéhradeckého kraje Hana Klečalová.
Útočníka z vězení vyzvedla jeho sestra a společně odjeli do Hradce Králové, kde bydlí. Podle výpovědi svědků byl mladík posílen možná i drogami.

„Když přišel, choval se divně. Měl zvláštní pohled a běhal mi z něj mráz po zádech," popisuje co potyčce předcházelo žena, která se s mužem před útokem potkala.

„Věděli jsme, že má zbraň, ale nikdy nás nenapadlo, že by ji byl schopný použít. Pořídil si ji poté, co ho zmlátila parta kluků. Prý aby se cítil bezpečněji. Několikrát jsme se pokoušeli zjistit, jestli vlastní zbrojní průkaz, ale marně. Ten hoch kouřil i marihuanu a dokonce ji doma pěstoval. Policista, jenž byl účastníkem incidentu, ho snad kvůli tomu měl vyšetřovat. Asi proto byl tak strašně naštvaný a chtěl si to s ním vyříkat," zamýšlí se nepřímá svědkyně.

„Mladík, který je vyšetřován na svobodě, si vyslechl obvinění z přečinů pokusu ublížení na zdraví, výtržnictví a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropním látkami a s jedy, za což mu hrozí až pět let vězení," sdělila policejní mluvčí Hana Klečalová.

Obyvatelé Milovic se obávají, jak celý případ skončí. Hned druhý den se totiž otec útočníka měl chlubit tím, že jeho syn bude mít velmi dobrého právníka, který ho z maléru dostane.