Poprvé se na lup vydali v prosinci loňského roku do Dřevěnice, kde se starší z nich vloupal do vozidla Ford Tranzit, ze kterého odcizil dvě rybí konzervy a z nákladového prostoru pak mikrovlnou troubu, vysavač a další věci. Jeho kamarád prý „jen" hlídal a dělal mu tzv. zeď. Následně se „podívali" do vozidla Seat Leon, které bylo zaparkované opodál. V tomto případě si odnesli autorádio Pioneer, flash disk a navigaci.

Takto s většími i menšími přestávkami operovali na Jičínsku, Svitavsku, Trutnovsku a dalších místech. Jejich poslední akcí bylo vloupání do vozidla Škoda Felicia, které bylo zaparkované před jedním z domů v Chodovicích, ze kterého odčerpali 12 litrů nafty. Celkem se tak od prosince loňského roku do současné doby vloupali do 24 vozidel včetně jednoho traktoru. Svým jednáním způsobili celkovou škodu ve výši nejméně 160 tisíc korun.

Akce převážně vymýšlel starší z nich, který je také ve většině případů provedl. Jeho kamarád byl pasován do role hlídače, který „pouze" dával pozor.
Muži, kteří jsou vyšetřování na svobodě, si vyslechli obvinění z přečinů krádeže, poškození cizí věci, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Vloupání do garáže
V noci na úterý 24. března se vloupal neznámý pachatel v Budčevsi do jedné z garáží, kde odcizil sadu kol s letními pneumatikami a disky z lehkých slitin a dále sadu kol se zimními pneumatikami a plechovými disky. Majitel vyčíslil škodu na 20 tisíc korun. Případ šetří kopidlenští policisté jako přečin krádeže, za což pachateli hrozí až dva roky vězení.

Krádež nafty
Novopačtí policisté pátrají po neznámém pachateli, který v noci na úterý 24. března vnikl do objektu jedné z firem v Lázních Bělohradě, kde ze tří nákladních vozidel Tatra odčerpal 250 litrů nafty a dále u vedle zaparkovaného bagru Bob cat poškodil víko palivové nádrže. Celková škoda byla vyčíslena na téměř 8 tisíc korun. Pachateli za přečin krádeže hrozí až dva roky vězení. 

nprap. Hana Klečalová