Půl milionu požadoval po fakultní nemocnici Iljič Tesař ze Dvora Králové nad Labem. Kvůli nevhodné léčbě prý přišel o zrak. U soudu však neuspěl. Podle soudkyně bylo právo na odškodné promlčeno.

„Odvoláme se. Jsme zklamaní. Domníváme se, že soud nesprávně posoudil začátek promlčecí lhůty. Žalobu přece nemůžu podat dřív než dojde k újmě na zdraví,“ míní Tesařův advokát Mario Švehelka.

Šestasedmdesátiletý Iljič Tesař tvrdí, že na něm nemocnice v roce 2006 experimen­tovala a aplikovala mu do oka nevhodný lék. Do té doby prý mohl s pomůckami číst a sledovat televizi. Po léčbě o zbytek zraku úplně přišel.

Nemocnice podání léku nezapírá. Pochybení lékařů ale rázně odmítá. „Máme potvrzeno od dvou znalců, že postupovali správně. Zákon o léčivech umožňuje na základě vědeckých poznatků aplikaci léku, i když to není schválené. Byla to poslední šance, jak muži pomoci. Léčba ale už nezabrala,“ řekla právní zástupkyně špitálu Jiřina Zatloukalová

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš má však opačný názor. „Uložili jsme nemocnici pokutu 625 tisíc korun, kterou v říjnu roku 2008 potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví. Šlo o nezákonný postup, chyba byla prokázána,“ dodal Beneš.

Otázkou, zda nemocnice pochybila či nikoliv, se však krajský soud nezabýval.