Státní zástupkyně, která pro mladíka žádala třináct let ve věznici se zvýšenou ostrahou, se proti rozhodnutí na místě odvolala, Nečesaný se práva na odvolání vzdal.

Soud: V pochybnostech ve prospěch obžalovaného

„Můj názor v dané věci se v žádném případě nezměnil,“ uvedla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Lenka Faltusová. Lukáš Nečesaný i nadále trval na tom, že je nevinen. „Něco takového bych v životě neudělal. A neudělal jsem to,“ prohlásil

„Ke spravedlivému procesu patří, že vina musí být prokázána,“ odůvodnil rozsudek předseda senátu Miroslav Mjartan. Podle něj o všech zásadních důkazech existují pochybnosti, včetně výpovědi napadené kadeřnice (58), která u soudu řekla, že Nečesaného jako pachatele poznala. „Výpověď svědkyně je zásadním důkazem, ale pokud nebylo vyvráceno, že trpěla amnézií, musíme připustit, že jí trpěla,“ vysvětlil soudce.

Pochybnosti vyvolala i výpověď další svědkyně, podle níž se v době činu na místě zřejmě pohyboval i jiný mladík, a podezření, o němž hovořila obhajoba, že policie manipulovala se stopami.

„My jsme neřekli, že bylo se stopami manipulováno. Ale jsou o tom pochybnosti,“ upozornil předseda senátu a dodal, že pokud existují pochybnosti o osobě pachatele, nemůže soud rozhodnout jinak. „Nepodařilo se opatřit takový důkaz, který by obžalovaného jednoznačně usvědčoval,“ uzavřel Miroslav Mjartan.

Ilustrační foto
Chtěl po nezletilé sex, nakonec se spokojil s fotografiemi. Dostal podmínku

Znalci zkoumali paměť napadené ženy

Útok v hořickém kadeřnictví, z něhož je Lukáš Nečesaný obžalován, se stal v únoru 2013. Pachatel v podvečer několikrát udeřil kadeřnici do hlavy polenem a ukradl jí deset tisíc korun a doklady. Vážně poraněnou ženu našel její syn.
Nečesaný se policii původně přihlásil jako svědek: řekl, že v kadeřnictví krátce před činem byl, ale kadeřnice už zavírala a nechtěla ho ostříhat. Policisté ho po pár dnech obvinili z pokusu o vraždu.

Napadená žena utrpěla vážný úraz hlavy, byla dlouho v bezvědomí, a pak trpěla amnézií. U prvního hlavního líčení byla očividně ve špatném psychickém i fyzickém stavu a chtěla vypovídat v nepřítomnosti obžalovaného. Soudcům řekla, že by útočníka už nepoznala. O dva roky později však předstoupila před soud a jako pachatele označila Nečesaného, kterého prý poznala, když ho viděla v televizi. „Byl to on,“ řekla.

„Domluvila se s policií,“ oponoval obžalovaný. Tím, zda si žena může pamatovat události před útokem, se zabývali znalci, ale jednoznačného výsledku se nedobrali.

Krajský soud poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud mu případ vrátil a později trest zkrátil na 13 let. Nejvyšší soud (NS) ale rozsudek zrušil a věc vrátil do Hradce Králové. Zdejší senát Nečesaného znovu odsoudil ke 13 letům, vrchní soud verdikt potvrdil a NS posléze opět zrušil s tím, že případ má v Hradci projednat nový senát.

Senát Krajského soudu loni v listopadu Nečesaného osvobodil, státní zástupkyně se však proti rozhodnutí odvolala a Vrchní soud v Praze případ vrátil do Hradce Králové.

Tragická dopravní nehoda v Machově.
Tragický víkend: při dopravních nehodách zahynuli tři lidé