D. K. (30) čelí obžalobě, že při obchodování s auty ve svých dvou autobazarech podvedl desítky lidí i firem a připravil je přibližně o dvacet milionů korun. Krajský soud v Hradci Králové ho v minulosti odsoudil k sedmi a půl roku vězení. D. K. se proti verdiktu odvolal a vrchní soud případ vrátil do Hradce.

Koupil auto, po němž pátrala policie

Krajskému soudu mimo jiné uložil provést znovu výslechy svědků, aby se k nim obžalovaný mohl vyjádřit. „V případě nejasností soud provede konfrontaci svědka a obžalovaného,“ nařídil vrchní soud.

Tento případ nastal právě v pondělí. Svědek M. Z. soudu vylíčil, jak se mu v D. K. pardubickém autobazaru zalíbil Volkswagen Touareg a jaké problémy mu nákup vytouženého vozu přinesl. Když totiž zaplatil 300 tisíc korun a auto si přivezl domů, zjistil z databáze, že po vozu se pátrá. Ačkoliv ho prý D. K. ujišťoval, že je vše v pořádku, obrátil se svědek na policii, kde mu sdělili, že auto je kradené.

„Vůz jsem musel vyplatit původnímu majiteli. Chtěl jsem si to vyjednat s panem D. K., toho ale už zavřeli,“ vypověděl svědek.

Jenže D. K. mu včera předložil starou smlouvu s jeho údajným podpisem. “Od dohody ústně ustoupil a bylo mu vyplaceno 200 tisíc korun,“ řekl soudu.

Rozpor vyřeší jen znalecký posudek

Svědek to odmítl, a soud proto rozhodl, že dojde ke konfrontaci. Oba muži si tak měli věc vyjasnit rozhovorem „z očí do očí“.

„V žádném případě nesouhlasím s tím, že bych od vás přijal dvakrát sto tisíc korun,“ řekl svědek, když si prohlédl smlouvu.

„Takže podpis není váš?“ útočil na něj obžalovaný. Svědek připustil, že předložený podpis se podobá jeho podpisu, ale dál trval na tom, že žádné peníze nedostal.

„Tento rozpor lze vyřešit jen znaleckým posudkem,“ řekla na závěr D. K. obhájkyně.

Hlavní líčení bude v dalších dnech pokračovat.