Nejednalo se však o žádné gesto lidí dbajících na blaho spoluobčanů, ale na prachsprostou „pozvánku" pro podomní obchodníky, kteří se takto pokoušejí vetřít do vaší společnosti. Ostatně své o tom ví i paní Jana z Jičína, která chce zůstat v anonymitě,a která si „odborníka" domů pozvala.

„Udělal pár rozborů a nakonec mi řekl, že mám vodu špatnou, že by mě mohla ohrožovat na zdraví a že doporučuje výměnu vodního filtru za několik tisíc korun," uvedla žena s tím, že muž měl zcela náhodou s sebou nabídku „zázračného" a vodu nečistot zbavujícího filtru. A nebylo se co divit. Leták na rozbor vody totiž vydala soukromá firma zabývající se prodejem vodovodních filtrů.

Podle distributora vody na Jičínsku, tedy Vodohospodářské a obchodní společnosti (VOS), ale hloubkové rozbory provádí vodohospodář pravidelně na všech zdrojích a tyto rozbory jsou k dispozici na webových stránkách.

Plakátek nabízející podvodné rozbory vody:

Plakátek nabízející podvodné rozbory vody.

Ono už pochybnosti vzbuzuje věta v letáku, kde se píše že: „kontrolujeme množství rozpuštěných látek, tvrdost vody, vodní kámen, dusičnany, dusitany atd."

To je podle Lucie Vaškové z VOS, která má na starosti kvalitu vody, dosti přitažené za vlasy. „Nově, zdá se, podvodníci používají jakési rozbory vody v domácnosti, aby mohli pod záminkou její „závadnosti " lidem nabídnout zmíněný filtr," uvedla Lucie Vašková s tím, že firmou nabízející hloubkový rozbor, jaký je uváděn v letácích, není možné za nabízenou cenu a čas vůbec udělat. „Dělají je pouze akreditované laboratoře, které provádějí rozbory i naší společnosti. Jejich výsledky pak našim zákazníkům zaručují, že z vodovodu teče přímo ze zdroje pitná voda," Lucie Vašková. 

Informace od paní Jany z Jičína zaujala i mluvčí jičínské radnice Magdalénu Doležalovou, která v letákové kampani vidí jednoznačně úmysl obejít městskou vyhlášku zakazující podomní prodej.

Zavolejte policii
„V Jičíně je podomní prodej zakázán, tedy prodej, kdy se obchodníci domáhají vstupu do bytů s nabídkou zboží nebo služeb. Pokud si někdo ale pozve obchodníka sám domů, je to v pořádku. V tomto případě se ale jednalo o skrytý podomní prodej, kdy pravý účel návštěvy, tedy prodej, byl skrytý pod rozborem vody. Tedy v tuto chvíli se již jedná o porušení vyhlášky a obyvatelé mohou volat Městskou policii, pokud nemají o nabídku zájem," uvedla mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.

Pro úplnost je třeba dodat, že voda na Jičínsku, tedy co se týče té distribuované VOS, je absolutně nezávadná.

„Ubezpečujeme naše zákazníky, že námi dodávaná voda prochází pravidelnou a několikastupňovou kontrolou na všech zdrojích. Všechny výsledky splňují velmi přísná kritéria kvality. Námi dodávaná voda tedy nemá nijak zhoršenou kvalitu, jak tvrdí prodejní leták, a nehrozí zákazníkům žádné nebezpečí. Naše zdroje vody se také nenachází v blízkosti žádného potenciálního zdroje znečištění," uvedl ředitel VOS Richard Smutný s tím, že vodohospodáři zodpovídají za to, že z vodovodních kohoutků teče kvalitní a zdravotně nezávadná voda.

Okamžitá reakce
„V případě nějaké nečekané situace, jako jsou povodně, ekologické havárie a podobně, které mohou teoreticky ohrozit kvalitu podzemních vod, okamžitě reagujeme na vzniklou situaci úpravou vody, nebo jejím přepojováním, a to ve spolupráci s odborníky, krizovými štáby, případně integrovaným záchranným systémem," dodal ředitel Richard Smutný.