Policista Milan Jušta u Krajského soudu v Hradci Králové odmítl nařčení, že manipuloval s důkazy v neprospěch Nečesaného. Nařkla ho z toho jeho bývalá milenka. Tvrdila, že se jí svěřil s tím, že Nečesaný není pravým pachatelem a že za případem jsou politické hry namířené proti jeho otci, řediteli liberecké nemocnice Luďkovi Nečesanému. Žena měla své tvrzení zopakovat v září u soudu, ale bez omluvy se nedostavila.

Jušta v pondělí přiznal, že se s Janou T. stýkal v roce 2015, kdy vyšetřoval případ jejího manžela. To už byl Nečesaný odsouzen za pokus o vraždu a žena případ sledovala v televizi.

„Ptala se mě na to, sám bych o tom nezačal,“ řekl svědek. Popřel však, že by ženě vyprávěl o rekognici nebo o jiných okolnostech vyšetřování. Podle něj to tvrdila účelově. „Slíbili jí, že dostane peníze, nebo za to dostala zaplaceno, předpokládám,“ uvedl elitní krajský policista.

Obhájci se v pondělí velmi zajímali o důvody, proč měla kadeřnice, která se v únoru roku 2013 stala v Hořicích v Podkrkonoší obětí pokusu o vraždu, policejní ochranu. Podle obhajoby mohlo jít ze strany policistů o ovlivňování svědkyně.

Uvažovala o sebevraždě

Jušta však prohlásil, že šlo o její ochranu: „Přicházeli za ní lidé, kteří ji kvůli případu obtěžovali… Byla v tak špatném psychickém stavu, že uvažovala o sebevraždě.“

Policie prý proto kadeřnici poskytla intervenci a ochranu před příznivci Lukáše Nečesaného. Mimo jiné prý kolem kadeřnictví, kde poškozená pracovala, procházeli Nečesaného otec, babička a děda. „Vypadalo to, že tam podnikali nějaké úkony,“ řekl bez bližších podrobností Jušta.

Poslední kapkou byl podle něj nevybíravý nátlak, který na ženu vyvíjel televizní reportér Josef Klíma. „Zhroutila se a chtěla skoncovat se životem,“ uvedl policista.

Ochranu poškozené i údajnými chybami policistů se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů, ale pochybení nenašla.

O tom, že rodina Nečesaných na kadeřnici tlačila, však svědčí například dopis babičky obžalovaného, v němž napadené ženě hrozí trestním stíháním, pokud neodvolá svou výpověď, že mužem, který se ji pokusil zavraždit, byl Nečesaný.

Rekognice

U soudu se v pondělí přehrával záznam údajně sporné rekognice, při níž vážně zraněná kadeřnice krátce po probuzení z umělého spánku měla říci, na které z fotografií je pachatel. Žena chabou rukou ukázala na stránku, kde byla fotografie Nečesaného a dalšího muže. Když vyšetřovatel řekl, že jde o fotografii číslo pět, nevyvrátila to.

Při prohlídce alba, kde byly fotky v přeházeném pořadí, však o Nečesaném vystresovaně řekla, že to není on. Rekognice pak kvůli jejímu vyčerpání skončila.

„Podle mého názoru mě v prvním kole vůbec neoznačila a v druhém řekla: To není on. Tato rekognice potvrzuje mou nevinu,“ prohlásil po přehrání záznamu Lukáš Nečesaný, který v pondělí u soudu opět přísahal, že čin nespáchal.

Chtějí dalšího svědka

Obhajoba už v minulosti naznačovala, že pravým pachatelem pokusu o vraždu kadeřnice může být její syn E. M., který měl velké finanční problémy. Nyní obhájci žádají výslech muže, který uvedl, že jeho rodiče pronajali synovi poškozené dům, ale E. M. se prý zpožďoval s placením nájmu a sliboval jim, že si peníze půjčí od své matky. V době kolem spáchání zločinu se prý E.M. i jeho družka chovali podivně, dům zabednili a pořídili si bojového psa.

Později družka z domu zmizela, objekt byl zdevastovaný a sousedi si stěžovali, že je v něm hluk a jeho obyvatel je často pod vlivem alkoholu a drog. Družku pak majitelé domu objevili na psychiatrii. Žena jim prý řekla, že se E.M. bojí. Jeho rodiče dluhy za nájem odmítli zaplatit. E. M., který má na krku řadu exekucí, nyní uvádí jako své bydliště hořický městský úřad. K soudu svědčit nepřišel.

Brutální útok

Brutální útok se odehrál v únoru 2013. Pachatel vešel do hořického kadeřnictví těsně před zavírací hodinou, řekl ženě, že chce ostříhat, a pak ji napadl polenem, kterým ji mlátil po hlavě. Ženu zanechal zkrvavenou a v bezvědomí, sebral jí doklady i peněženku s deseti tisíci korunami a utekl. Těžce zraněnou později nalezl její syn a přivolal jí pomoc. Žena přežila jen díky lékařskému zásahu. Probrala se až po pěti dnech. Při prvním hlavním líčení, kdy byla očividně ve špatném stavu, řekla, že by útočníka už nepoznala. Později však jako pachatele označila Nečesaného.

Policisté Nečesaného, kterému tehdy bylo 21 let, zadrželi několik dní po činu a soud na něj uvalil vazbu. Mladík v té době žil u prarodičů a na radu rodiny, které se svěřil, že osudného večera se chtěl nechat v kadeřnictví ostříhat, ale žena ho odmítla s tím, že už zavírá, se policii přihlásil jako svědek. Po několika dnech však byl zadržen jako podezřelý.

U soudu řekl, že do kadeřnictví prý přišel z doučování, kde se připravoval na maturitu, ale bylo tam už zhasnuto, a ještě když stál v chodbičce, kadeřnice mu řekla, že už končí, a tak ihned odešel. Později se učil, měl schůzku s dívkou, a když se na sociální síti dozvěděl, že se v kadeřnictví něco stalo, šel se tam podívat. Odmítl také, že by policie na vypínači a křeslech nalezla jeho pachové stopy. Podle něj je to “zfalšovaný důkaz“.

Nejvyšší soud: Nejsou důkazy

Krajský soud při svém rozhodování vycházel jednak ze svědectví kadeřnice, z toho, že Nečesaný měl v té době dluhy, ze svědectví jeho spoluvězně, který tvrdil, že se mu mladík k činu přiznal, a z řady nepřímých důkazů. Navíc když ho policie zadržela, řekl prý, aniž se ho kdokoli ptal: „Já jsem té paní neublížil.“

Jenže Nejvyšší soud byl jiného názoru. „Nebyl opatřen takový důkaz, který by obviněného jednoznačně usvědčoval,“ uvedli soudci. Podle nich výpovědi poškozené ženy „nejsou konzistentní“, protože podle znalců nelze vyloučit, že trpí amnézií. „Pokud nelze amnézii vyloučit, je potřeba ji připustit a pracovat s ní,“ míní Nejvyšší soud. Zpochybnil také pachové stopy nalezené na místě činu, které ukazovaly na Nečesaného, poukázal na to, že po útoku polenem nezůstaly na hlavě a ve vlasech oběti zbytky kůry nebo dřeva, a výhrady měl i k vystoupením svědků.

Hradecký krajský soud podle nich vybral jen důkazy, které svědčí o vině obžalovaného, a naopak opomíjel ty, které svědčily o jeho nevině. Proto rozsudek zrušil a krajský soud od září projednává případ znovu, ovšem s jiným složením senátu.

Hlavní líčení pokračuje ve středu.