V praxi to vypadá tak, že se zloději připlíží k zaparkovaným nákladním automobilům, případně k lokomotivám, a vysají nádrž až na dno. Často si přisvojí desítky, někdy i stovky litrů pohonné hmoty. Byly dokonce zaznamenány případy, kdy řidič v noci spal v kabině auta, na němž zločinci právě hodovali. Jičínští policisté na nedávné tiskové konferenci poukázali, že nejde o činy jednotlivců, ale organizovaných band, kteří při zlodějinách používají i vozidla s čerpadly. Kdykoliv se podaří dopadnout jedny pachatele, jejich místo zaplní další.

„Zločin se obvykle týká dopravců nebo zemědělských družstev, které nemají dostatečně zabezpečené areály," uvedl za jičínský policejní obvod kapitán Zdeněk Šolc. Dodal, že tento nešvar souvisí se zdražováním pohonných hmot. Lupiči díky tomu snadněji shánějí pro ukradenou naftu odbyt.

Dopravcům tedy nezbývá než doporučit, aby zvážili možnost většího zabezpečení vozového parku, zejména během víkendových přestávek. Řidiči by zase měli volit nezapadlá, více frekventovaná odpočívadla.