V dalších dvaačtyřiceti případech se o prodej obrazů v téměř milionové hodnotě pokusili.

Ve středu ráno sklapla klec. Policisté v Praze zadrželi trojici podezřelých osob. „Kriminalistům královéhradeckého Odboru hospodářské kriminality se ve spolupráci s náchodskými kolegy podařilo rozbít organizovanou skupinu osob podezřelých z prodejů padělaných obrazů, které vydávaly za originály," uvedla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Iniciátory podvodů s uměleckým díly byli zřejmě devětačtyřicetiletá žena a třiatřicetiletý muž z Brna, kteří využili tíživé finanční situace sedmatřicetileté ženy z Ostravska a půjčili jí peníze. Ženě bez domova „dobrodinci" zároveň nabídli, že jí pomohou s péčí o nezletilou dceru.

Žena ale záhy zjistila, že nic není zadarmo. Pomoc v nouzi si musela náležitě odpracovat. „Podle jejich pokynů začala prodávat velmi kvalitní napodobeniny obrazů významných českých mistrů 20. století, které od brněnské dvojice přebírala. Díla byla podepsána autory, kteří už nežijí. Žena byla od začátku plně seznámena s tím, že se jedná o padělky," sdělila Ježková.

Obchodnice šla na prodej obrazů mazaně. Vytipovala si prodejce uměleckých děl a za pomoci smyšlených příběhů se snažila někdy úspěšně, jindy neúspěšně utržit. Obrazy se staly součástí jejího fiktivního dědictví, které údajně chtěla rozprodat. Jednou prý potřebovala peníze pro nemocného příbuzného, podruhé musela urgentně zaplatit smyšlené nájemné.

„Pokud jí prodejce uvěřil, že je obraz pravý, zaplatil v hotovosti. Částky se pohybovaly od několika tisíc až po desetitisíce korun. Každopádně ale byly vždy podezřele nízké. Kromě kopií existujících obrazů údajná dědička nabízela i zcela nová díla, která vydávala za dosud neobjevená," vysvětila mluvčí.

Trojici podvody procházely poměrně dlouho, protože i když prodejci zjistili, že se nechali „napálit" a pořídili si padělek, nepovedený obchod z obavy o poškození své pověsti neoznamovali. První stopu policie získala od starožitníka z Královéhradeckého kraje, který obrazy koupil, a když zjistil, že byl podveden, netajil se tím. Postupně kriminalisté objevovali další důkazy o „řádění" trojlístku osob.