Řidiči měli navíc možnost seznámit se s pravidlem pro vytváření a užívání záchranářské uličky. To znamená, že policisté zkoumali, zda mají ponětí, jak se ulička vytváří a jakou vzdálenost mají dodržovat mezi vozidly.

„Policie nyní na silnicích využívá ke zjišťování a zadokumentování protiprávního jednání novou techniku v podobě monokulárního dalekohledu se záznamovým zařízením. Ta dokáže nejenom odhalit, ale i zaznamenat přestupky řidičů na vzdálenost zhruba jednoho kilometru,“ upozornil na nové vybavení mluvčí policie Aleš Brendl.

Policisté během středeční akce zkontrolovali osmnáct vozidel, u kterých zjistili deset přestupků. Konkrétně pět řidičů za jízdy drželo v ruce telefonní přístroj, dva nepoužili bezpečnostní pásy a v neposlední řadě řídili vozidla ve špatném technickém stavu. „Potěšitelné zjištění je to, že žádný z kontrolovaných řidičů nebyl pod vlivem alkoholu případně drog,“ konstatoval Aleš Brendl a zároveň podotkl, že tyto akce budou pokračovat.

Od začátku roku dopravní policisté zaznamenali 146 přestupků kvůli telefonování (vloni 15), 224 řidičů nebylo připoutáno (68) a 321 řidičů bylo pokutováno za špatný technický stav vozidla. Vloni jich bylo za stejný časový úsek 123. Brendl přičítá nárůst přestupků právě nové technice, jejíž záznamy slouží policii jako důkazný prostředek.

Z vraždy 50letého sběratele známek se u soudu zodpovídají Jaroslav Janák a jeho bývalá žena Petra. Podle obžaloby se chystali usmrtit i další muže. Těm se však se štěstím podařilo vražedným plánům uniknout.
Manželé zabili sběratele. Doživotní tresty jim soud zmírnil na 30 a 28 let