V pátek 26. června krátce po osmé hodině ranní vyjeli jičínští policisté do Hradecké ulice, kde měl řidič tmavého golfu vbíhat do vozovky a zastavovat vozidla. Dle projíždějících řidičů určitě nabízel nějaké zboží nebo žebral o peníze. Hlídka na místě zjistila, že se řidič sice snažil zastavit některé z projíždějících vozidla, ale ne proto, aby nabízel pochybné zboží, ale proto, že se mu porouchalo vozidlo a nutně potřeboval pomoct.

V dopoledních hodinách si stěžoval jeden z řidičů na omezení rychlosti jízdy na 30 km/h na obchvatu Jičína. Dle oznamovatele je toto omezení neopodstatněné, neboť zde neprobíhají žádné stavební úpravy a dožadoval se vysvětlení, proč je zde rychlost omezena. Je to z důvodu poškozených středových svodidel, která od poslední dopravní nehody nestačil ještě správce vozovky opravit.

Krátce po poledni zavítal do jedné z prodejen v Jičíně v Prachovské ulici nepoctivý zákazník, který zde odcizil lahev „tvrdého" alkoholu a sušenky, vše v celkové hodnotě 128 korun. K jeho smůle ho při krádeži odhalily pracovnice prodejny, které vše oznámily na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o šestatřicetiletého muže, který nejenže musel zboží vrátit, ale navíc dostal v blokovém řízení pokutu ve výši jeden tisíc korun.

Po čtrnácté hodině asistovali jičínští policisté při otevření bytu v Dlouhé ulici, který si majitelka nedopatřením zabouchla. Na místo okamžitě vyjeli hasiči, neboť v kuchyni zůstal zapnutý sporák. Naštěstí vše dobře dopadlo a byt se podařilo včas otevřít.

V odpoledních hodinách zaměstnal jičínské policisty pacient, který utekl z nemocnice. Jednalo se o pětadvacetiletého mladíka, který měl být převezen do jiného zdravotnického zařízení. Po čtyřech hodinách marného pátrání se mladík do nemocnice vrátil sám.

Před šestnáctou hodinou si stěžovali obyvatelé jedné z ubytoven v Libáni na opilého muže a jeho opilou přítelkyni, kteří se zde zdržovali neoprávněně a nechtěli odsud odejít. Přivolaná hlídka zjistila, že se jedná o cizince, které zkontrolovala a následně je z ubytovny vykázala.

V podvečerních hodinách vyjeli jičínští policisté do Riegrovy ulice, kde u jednoho ze supermarketů obtěžoval opilý mladík zákazníky. Policisté zjistili, že se jedná o třicetiletého muže, kterému domluvili a vysvětlili, jak se má chovat. Kupodivu vše pochopil a poté z místa odešel.

Po sedmnácté hodině si stěžovala na lince 158 žena z Nové Paky na ladiče pian, s jehož prací nebyla spokojena. Muže si pozval domů její manžel, aby mu naladil piano. Ten nejdříve za odvedenou práci požadoval 800 korun, ale později už chtěl 6.500 korun. Cenu údajně navýšil proto, že uvnitř něco lepil. Částka se ale manželům zdála příliš vysoká, a tak mu zaplatili jen 1.500 korun. Navíc prý piano vůbec nenaladil a připadal jim spíš jako podvodník. Policisté následně muže zkontrolovali a zjistili, že se jedná o jednašedesátiletého cizince, který policistům předložil živnostenské oprávnění vydané na činnost ladiče pian. V tomto případě se zjevně o žádného podvodníka nejednalo. Co se týče výše odměny, jedná se o občansko-právní spor.

Před osmnáctou hodinou řešili sobotečtí policisté partnerské nehody. Nejdříve měla žena zbít svého přítele, pak zase on ji a nakonec se ukázalo, že vlastně nic řešit nechtějí. Opilý pětačtyřicetiletý muž a jeho o pět let mladší přítelkyně pouze hlídce uvedli, že procházejí partnerskou krizi, kterou prý budou řešit rozchodem, a proto své problémy nechtějí řešit prostřednictvím policie.

Večer pátrali jičínští policisté po šestnáctileté slečně, která se nevrátila domů z třídní rozlučky. Dívku hledali u kamarádek, spolužaček a příbuzných v Železnici, až ji krátce po třiadvacáté hodině našli u jejího kamaráda ve Dvoře Králové nad Labem.

Krátce před jednadvacátou hodinou si obsluha jednoho z hotelů v Jičíně na Husově třídě nevěděla rady s opilým hostem, který byl agresivní a nechtěl odejít. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o třicetiletého muže z Hořicka, který neměl na zaplacení útraty. Nakonec se dohodl s majitelem podniku, že účet vyrovná následující den. Poté z hotelu odešel.

V noci vyjeli novopačtí policisté do Lázní Bělohradu, kde si místní stěžovali na hluk. Ten vycházel z diskotéky na náměstí, kde byla otevřená okna a hudba tak byla slyšet široko, daleko. V tomto případě postačilo věc na místě vyřídit domluvou.

Neznámý vandal řádil v noci v Jičíně v Revoluční ulici, kde u zaparkované dodávky Ford Tranzit rozbil okno u zadních dveří. Majitel vyčíslil škodu na dva tisíce korun. Případ šetří jičínští policisté jako přestupek proti majetku.

V sobotu 27. června měl krátce před jednou hodinou ranní ležet na silnici v Nové Pace opilý muž. Hlídka ale na místě nikoho nenašla. O několik minut později měl muž opět ležet na stejném místě. To už zde strážci zákona našli osmatřicetiletého muže, který měl zdravotní problémy. Z tohoto důvodu byl převezen rychlou záchrannou službou do jičínské nemocnice.

Po třetí hodině ranní vyjeli muži zákona do kempu v Jinolicích, kde mělo dojít ke krádeži batohu. Policisté, kteří vyjeli na místo, zjistili, že od stánků, u kterého se konala soukromá party, někdo odcizil odložený batoh, ve kterém se mimo jiné nacházel mobilní telefon, pánská sportovní bunda a další věci. Poškozený policistům sdělil, že až se rozední a s kamarády vystřízliví, tak se ještě jednou po batohu podívají. Navíc si nebyl jistý, jestli ho někde neztratil nebo dokonce nezapomněl doma.

O několik minut později se obrátil a linku 158 řidič osobního vozidla s tím, že se v Jičíně v Hradecké ulici „motají" po silnici dva opilci. Hlídka na místě zkontrolovala devětatřicetiletého muže, který šel společně se svým kamarádem po chodníku. Jeho šíře jim ale z důvodu opilosti „nestačila", a tak občas skončili až na silnici. Policisté oběma domluvili a vysvětlili, jak se mají chovat. Oba to kupodivu pochopili a spořádaně odešli směrem do centra města.

V dopoledních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Úlibicích osobní vozidlo Škoda Fabia, které řídil dvaapadesátiletý muž. Provedená dechová zkouška u něj prokázala 0,6 promile alkoholu. A tak kromě toho, že se musel řidič rozloučit se svým řidičským průkazem, hrozí mu navíc ve správním řízení za jízdu v opilosti vysoká pokuta a několikaměsíční zákaz řízení všech motorových vozidel.

Po sedmnácté hodině se měl ve směru od Nové Paky na Brdo pohybovat po silnici silně opilý muž, který občas ztratil rovnováhu a skočil uprostřed vozovky. Policisté na místě zjistili, že se jedná o staršího místního občana, kterého doprovodili domů, kde ho předali do rukou manželky.

Po devatenácté hodině došlo v Popovicích k potyčce několika osob snědé pleti. Vše začalo slovní rozepří, která postupně přerostla v „pěstní" souboj. Nutno zdůraznit, že téměř všichni byli notně opilí a v dechu měli od 1,13 do 2,07 promile alkoholu. Po příjezdu hlídky se situace uklidnila a účastníci začali „sčítat škody". Jeden z nich přišel v zápalu boje o triko, které mu někdo roztrhl, další měl napuchlý horní ret a zbytek si počítal odřeniny. Případ šetří jičínští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

Ve večerních hodinách vyjeli sobotečtí policisté do ulice Jarmily Glazarové, kde si majitelka rodinného domu stěžovala na sousedy, kteří jí prý dělají naschvály. Údajně jí měli na zahradě ořezat třešeň a posekat jahody a maliny. Nic z toho se ovšem na místě nepotvrdilo.

V pozdních nočních hodinách došlo v Jičíně k napadení mezi otcem a jeho synem. Spor údajně vznikl ohledně bydlení. Po příjezdu hlídky se situace uklidnila. Věc byla následně vyřešena domluvou.

Před třiadvacátou hodinou se obrátil na záchrannou službu muž z Nové Paky s tím, že mu prý teče z hlavy krev a on neví, co se mu stalo. Dle operátorky byl zjevně pod vlivem alkoholu. A nemýlila se. Na místo vyjeli i policisté, kteří zjistili, že se jedná o dvaačtyřicetiletého muže, který měl v dechu přes 2,41 promile alkoholu. Nutno zdůraznit, že muž s policisty nespolupracoval a nesdělil, co se mu přihodilo.

Před půlnocí stálo před jedním z domů v Kopidlně nezajištěné vozidlo Hyundai, které mělo otevřené přední dveře. Policisté kontaktovali majitele vozidla, který si ho zajistil. Naštěstí si ho nevšiml žádný zloděj, jinak by o něj mohl majitel i přijít.

Neděle 28. června po druhé hodině ranní si stěžovali občané z Lázní Bělohradu na hlasitou hudbu a hluk, který vycházel z restaurace na náměstí. Hlídka na místě kontaktovala obsluhu, která hudbu ztišila. Poté již byl naprostý klid.

Po třetí hodině ranní zamířili jičínští policisté na nábřeží kpt. Jaroše, kde si jeden z nájemníků pouštěl nahlas hudbu a přitom rušil své sousedy, kteří nemohli spát. Jednalo se o šestadvacetiletého muže, který po domluvě policistů hudbu ztišil.

Nad ránem oznámil na linku 158 anonym, že se v Lázních Bělohradě na náměstí pere asi osm osob. Novopačtí policisté okamžitě vyjeli na místo, kde postávalo pouze několik lidí, kteří o žádné rvačce nic nevěděli.

Kopidlenští policisté pátrají po neznámém vandalovi, který u rekonstruovaného domu rozházel složený písek. Majiteli domu ho naházel na parapety a přitom rozbil jedno z oken. Celková škoda byla vyčíslena na 500 korun. Případ šetří muži zákona jako přestupky proti majetku a proti občanskému soužití.
Po desáté hodině dopolední se obrátila na policii obsluha benzínové čerpací stanice v Robousích s tím, že neznámý řidič natankoval do osobního vozidla Kia Picanto benzín za 550 korun a bez zaplacení odjel. Policisté následně řidiče vypátrali a zjistili, jak to ve skutečnosti bylo. Poté co do vozidla natankoval benzín, odešel do prodejny, kde si vybral další zboží a vše pak uhradil platební kartou. Obsluha mu ale zapomněl benzín připočítat, a tak ve skutečnosti uhradil jen vybrané zboží. Řidič se následně na benzínku vrátil a pohonné hmoty doplatil.

Před jedenáctou hodinou dopolední ležel v Jičíně v Šafaříkově ulici opilý muž, který tvrdil, že vypil střep. Vzhledem k tomu, že se měl chovat agresivně, vyjeli na místo spolu se záchrannou službou i městští strážníci. Jednalo se o sedmadvacetiletého muže z Kopidlenska, který ale nikoho nenapadal ani neurážel. Po vyšetření lékař zjistil, že si vše zřejmě vymyslel a že jeho problémy jsou nejspíše psychického rázu. Muž poté z místa odešel.
Po poledni se obrátila na policii rodina pětaosmdesátiletého muže, který pobýval na chalupě na Chlumu, a protože nikomu z rodiny nebral telefon, dostali o něj strach. Policisté vyjeli muže zkontrolovat a přitom zjistili, že je v naprostém pořádku. Pracoval na zahradě, a protože je silně nedoslýchavý, tak neslyšel telefon. Z tohoto důvodu se mu také nemohl nikomu z rodiny dovolat.

V podvečerních hodinách řešili hořičtí policisté partnerské neshody v obci Dachova, kde měl muž fyzicky napadnout svoji přítelkyni. Nakonec se ukázalo, že k žádnému napadení nedošlo, žena pouze chtěla, aby policisté asistovali při jejím stěhování, aby ji náhodou partner fyzicky nenapadl.

Před devatenáctou hodinou zamířili jičínští policisté do jedné z restaurací v Revoluční ulici, kde mělo dojít ke krádeži peněz. Na místě pak zjistili, že se jedná o omyl oznamovatelky, která byla pod vlivem alkoholu. Údajně jí měl někdo při placení odcizit 600 korun, což nebyla pravda, protože si sama uvedenou částku uložila do peněženky.      nprap. Hana Klečalová