Kadeřnice byla napadena před třemi lety ve své provozovně v Hořicích. Čtyřiadvacetiletý Lukáš Nečesaný, který v té době žil v Hořicích u prarodičů, svou vinu od začátku odmítá. U soudu vypověděl, že se chtěl v kadeřnictví nechat ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale zavírala, a proto odešel. Podle obžalovaného ji někdo napadl až po jeho odchodu.

Jeho obhájci také zdůrazňovali, že mladík z tak dobře situované rodiny, jakou jsou Nečesaní, loupež deseti tisíc korun vůbec neměl zapotřebí.

Napadená: Byl to on!

Napadená žena, která utrpěla vážné zraněné hlavy, měla problémy s pamětí. Loni na podzim, když se její stav zlepšil, však vypověděla, že Nečesaného poznala a právě tuto výpověď senát královéhradeckého Krajského soudu považuje za stěžejní důkaz.

„Když jsem ho viděla v televizi, tak jsem ho poznala. Ty vlasy, ten úsměv, ty oči, byl to on," prohlásila  tehdy kadeřnice.

Svědectví spoluvězně

Nečesanému neprospěla ani výpověď jeho bývalého spoluvězně Jiřího Fundy, který letos na jaře soudu sdělil, že se mu Nečesaný k napadení přiznal. Prý mu řekl, že osudného dne byl zfetovaný, a když ho kadeřnice odmítla ostříhat, rozzuřilo ho to a ženu napadl. „Také mi řekl, že má dobré advokáty a že jeho táta zařídí, aby si to za něj odseděl jistý Mádle," řekl tehdy Funda.

Podle něj ale bylo později vidět, že Nečesaný svého přiznání lituje.

Funda, který si odpykává trest za vraždu, si prý vše nechával pro sebe až do loňského června, kdy zjistil, že Nečesaný je na svobodě. „Přišlo mi to nespravedlivé," vysvětlil.

Chtěl peníze na drogy?

Podle některých svědků Nečesaný potřeboval peníze na drogy. Mladík připustil, že příležitostně užíval marihuanu a experimentoval s tvrdými drogami. I když tvrdil, že o peníze neměl nouzi, při výslechu vyšlo najevo, že rodičům kradl peníze a elektroniku. Ukázalo se také, že dlužil peníze kamarádům i bývalé přítelkyni.

Rodina zaplatila obžalovanému známé právníky, mimo jiné bývalého vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu nebo Oldřicha Chudobu, a založila webové stránky s názvem Veritas vincit – Pravda vítězí, kde rozebírala údajné rozpory v obžalobě.

Manžel a otec

Otec obžalovaného Luděk Nečesaný, ředitel liberecké nemocnice, už dříve řekl, že rozsudek krajského soudu posle něj popírá právo na svobodný proces. Považuje ho za osobní mstu.

Obhájci Lukáše Nečesaného opakovaně uvedli, že soud v celé věci postupuje nestandardně.

Když Nejvyšší soud zrušil verdikt nad Nečesaným,  propustil ho z mírovského vězení a nařídil nové projednání případu, začal mladík nový život: oženil se a letos se mu narodila dcera.

Pak však začalo nové hlavní líčení, kde vystoupila kadeřnice a prohlásila, že pachatele poznává.

Kadeřnice útočníka poznala
Případ se stal v únoru roku 2013 v Hořicích. Před zavírací dobou přišel do tamního kadeřnictví mladík, který zasadil majitelce do hlavy šest ran polenem. Z provozovny po činu zmizely doklady a 10 tisíc korun. Žena utrpěla ztrátu paměti a u soudu řekla, že by útočníka nepoznala. Nečesaný vinu odmítl, soud mu však udělil 16 let vězení. Podle soudců ho k činu vedl zištný motiv. Svědkové totiž hovořili o tom, že bral drogy a kradl rodičům peníze. Případ se projednával několikrát, pak skončil udělením třinácti let vězení.
Nejvyšší soud však po zásahu tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové verdikt zrušil a mladíka propustil z vězení. Krajský soud tak musel začít případ loni na podzim projednávat znovu a došlo k obratu: napadená kadeřnice se po zranění hlavy zotavila a prohlásila, že útočníkem byl Nečesaný.