„Nebýt kolemjdoucí paní, kdo ví, jak by to dopadlo,“ okomentoval případ dívčin otec. Z důvodu zachování soukromí rodiny a nezletilé dívky jeho jméno nepublikujeme.

Událost potvrdila také policejní mluvčí Eliška Majerová. „Oznámením se od úterý zabýváme, policisté na místě provedli prvotní šetření. Vyzýváme případné svědky, kteří by mohli poskytnout informace k samotnému incidentu, případně k osobě možného pachatele a vozidlu, ať kontaktují policisty obvodního oddělení Sobotka, případně linku 158,“ odpověděla mluvčí na dotaz Deníku.

Festival Jičín - město pohádky letos nese téma Komu se nelení, tomu se zelení.
Pohádkový průvod odstartoval čtyřdenní festival, děti převzaly klíč od Jičína

Informace o události, která šokovala rodiče i širokou veřejnost, se poprvé objevila na sociálních sítích prostřednictvím mailu, který rodičům rozeslala ředitelka školy Jana Knapová. „Prosíme Vás, abyste své děti poučili o bezpečném chování při návratu ze školy domů,“ apelovala na rodiče ředitelka. Se žádostí o sdílení a šíření osvěty publikovali rodiče e-mail na sociálních sítích a do několika hodin jej přesdílely tisíce lidí. Deník oslovil s žádostí o informace i ředitelku školy, ta se však dosud nevyjádřila.

Chtějí více kamer

Rozhořčení a vystrašení rodiče v komentářích oceňují duchapřítomnost kolemjdoucí ženy a volají po zvýšení bezpečnosti sobotecké základky i dalších škol v okolí. „Je to strašné. Nám včera přišlo upozornění, že se tohle v Sobotce stalo a že děti budou mít první hodinu osvětu, a nic nebylo. Před školou žádný dozor, pouze kopa vyděšených rodičů,“ napsala pod příspěvek otce dívky uživatelka Facebooku V. Š.

Podle oznámení ředitelky ze středy 7. září učitelé před začátkem vyučování děti o bezpečnosti poučili, zároveň vedení školy žádá další případné svědky, aby se přihlásili a pomohli případ objasnit.

O události a dalším postupu informovalo vedení školy rodiče prostřednictvím e-mailu.O události a dalším postupu informovalo vedení školy rodiče prostřednictvím e-mailu.Zdroj: ZŠ Sobotka

Rodiče rovněž volají po posílení kamerového systému v okolí škol. Před soboteckou základkou na některých místech kamery jsou, vedení města se nicméně zatím nevyjádřilo k tomu, jestli budou bezpečnostní opatření posilovat.

Ilustrační foto.
Mládí vpřed. V našem kraji se do zastupitelstev hlásí osmnáct osmnáctiletých

Případy pokusu o únos dítěte z veřejného prostranství se sice nestávají každý den, nejsou ale neobvyklé. Podobný případ řešili loni v dubnu středočeští policisté, jimž se hromadila oznámení o cizím muži, který opakovaně lákal děti do auta v Tehově, Uhříněvsi a Říčanech. Před pěti lety k obdobné události došlo také ve Vyškově.

V případech, jako je ten ze Sobotky, je namístě obezřetnost a opakované poučení dítěte, aby s nikým cizím za žádnou cenu ani přes lákavé sliby a přesvědčování neodcházelo a nenastupovalo do auta k neznámému člověku.

O události a dalším postupu informovalo vedení školy rodiče prostřednictvím e-mailu.O události a dalším postupu informovalo vedení školy rodiče prostřednictvím e-mailu.Zdroj: ZŠ Sobotka