Během kontroly policisté zjistili, že nemá za volantem co dělat, neboť má rozhodnutím Magistrátu města Hradec Králové vysloven do července letošního roku zákaz řízení všech motorových vozidel. Za porušení zákona hrozí řidiči až dva roky vězení.

Víkendové zpravodajství
Během uplynulého víkendu byl na Jičínsku z pohledu policistů relativní klid.

V pátek 10. dubna krátce po jedné hodině ranní volala na linku 112 notně opilá žena z Nové Paky, že chce skočit z okna. Operátorka předala věc novopackým policistům, kteří zjistili, že se jedná o devětačtyřicetiletou ženu, které bylo smutno a chtěla si jen s někým popovídat. Vzhledem k tomu, že měla v dechu 2,7 promile alkoholu, skončila v protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové.

V dopoledních hodinách asistovali hořičtí policisté při otevření bytu na náměstí Jiřího z Poděbrad, který si majitelka nedopatřením zabouchala. Na místo vyjeli i hasiči, kteří naštěstí byt, ve kterém zůstal zapnutý sporák, včas otevřeli.

Neskutečně drzá zlodějka úřadovala krátce po třinácté hodině v Jičíně v Bolzanově ulici. Okradla zde školačku o mobilní telefon, který si dívenka při zavazování tkaniček odložila na zídku. Hodnota telefonu byla vyčíslena na jeden tisíc korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.

V odpoledních hodinách se obrátil na policii majitel rodinného domu ve Štikově s tím, že mu někdo poškodil fasádu. Hlídka na místě zjistila, že nemá poškozenou fasádu, ale trubku na odvětrávání sklepa, ve které byly čtyři malé otvory. Nakonec vyšlo najevo, že poškození má na svědomí jeden z rodinných příslušníků, který si z trubky udělal terč pro střelbu ze vzduchovky.

V podvečerních hodinách řešili hořičtí policisté sousedské neshody ve Strozziho ulici. Majitelka jednoho z bytů našla přede dveřmi zábavnou pyrotechniku, kterou jí zde někdo schválně dal a navíc jí poškodil deku, kterou našla s vypálenou dírou. Muži zákona případ šetří jako přestupek proti občanskému soužití.

Ve večerních hodinách kontrolovala policejní hlídka v obci Lískovice osobní vozidlo Renault Clio, které řídila šestatřicetiletá žena. Policisté řidičku vyzvali k provedení testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, který byl pozitivní na amfetamin. Z tohoto důvodu se žena musela rozloučit se svým řidičským průkazem a navíc jí ve správním řízení hrozí vysoká pokuta a několikaměsíční zákaz řízení všech motorových vozidel.

Stejný trest hrozí i osmnáctiletému mladíkovi, který po třiadvacáté hodině řídil v Chomuticích osobní vozidlo Škoda Felicia. I on byl „pozitivní" na amfetamin a k tomu navíc na cannabis.

V sobotu 11. dubna došlo před jednou hodinou ranní v jednom z novopackých barů k roztržce mezi hosty. Policisté před příjezdem na místo kontaktovali oznamovatele, který se omluvil s tím, že si již vše vyřešili sami a hlídku tak nežádají.

Před třetí hodinou ranní mělo dojít před jednou z diskoték v Jičíně k fyzickému napadení. Po příjezdu hlídky byl na místě naprostý klid a s policisty nikdo nekomunikoval ani žena, která vše oznámila.

V odpoledních hodinách zaměstnali hořické policisty opilec. Jednalo se o pětapadesátiletého muže, který byl na ošetření v místní nemocnici, kde se choval velmi agresivně. Vzhledem k tomu, že měl v dechu 3,5 promile alkoholu, převezla ho hlídka městských strážníků za asistence hořických policistů do protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.

Po jednadvacáté hodině kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v ulici U Trati osobní vozidlo Peugeot 406, které řídil třiatřicetiletý muž. Během kontroly se řidič podrobil dechové zkoušce, která u něj prokázala přes 0,12 promile alkoholu. V pořádku nebyl ani jeho vůz, který měl propadlou technickou kontrolu. Policisté následně věc předali k vyřízení místně příslušnému správnímu orgánu.

Údajně několik krav se mělo krátce po dvaadvacáté hodině pohybovat na silnici u obce Vidochov. Na místo okamžitě vyjela hlídka novopackých policistů, která ovšem žádný skot na silnici nenašla. Buď krávy stačily vozovku opustit, nebo se jednalo o nepravdivé oznámení, kterých v poslední době přibývá.
Hlasitá hudba, která se před třiadvacátou hodinou linula z hostince v Nové Pace, se nelíbila místním občanům, kteří nemohli spát. Policisté na místě zjistili, že se jedná o akci, která byla povolena až do druhé hodiny ranní.

V neděli 12. dubna krátce před jednou hodinnou ranní se obrátil na policisty opilý muž s tím, že jde z Vysokého Veselí do Sběře a kolem něho jezdí velkou rychlostí auta a motorky. Dále uvedl, že ohrožují bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Těžko říci, zda v té době byl provoz tak silný, jak oznamovatel uváděl, jedno je ale jisté, policisté žádná rychle jedoucí vozidla nezaznamenali.

Po druhé hodině ranní vyjeli jičínští policisté do Hradecké ulice, kde měl na silnici sedět opilec. Na místě zjistili, že se jedná o padesátiletého muže, který neseděl na silnici, ale na lavičce před hernou, ze které ho obsluha vykázala. I když byl muž silně opilý, přesto na záchytce neskončil. Měli totiž plno. Všechna lůžka už opilci obsadili. A tak ho policisté převezli na nedalekou ubytovnu, kde bydlí. Zde ho předali spolubydlícímu, který slíbil, že se o něj postará.

Před desátou hodinou dopolední kontrolovala policejní hlídka v Červené Třemešné osobní vozidlo Renault Mégane, které řídil dvaatřicetiletý muž. Nutno zdůraznit, že sám na sebe hlídku upozornil, když předjížděl jiná vozidla v místech, kde je to zakázané. Kuráž mu zřejmě dodával alkohol, neboť mu policisté v dechu naměřili 0,34 promile. Za jízdu v opilosti hrozí řidiči ve správním řízení vysoká pokuta a několikaměsíční zákaz řízení všech motorových vozidel.

Po poledni se dopravní policisté zaměřili na řidiče, kteří jezdí příliš rychle. Na první hříšníky nemuseli ani dlouho čekat. V Kumburském Újezdu odhalili deset řidičů, kteří překročili nejvyšší povolenou rychlost. Mezi nimi byla i třiačtyřicetiletá řidička osobního vozidla KIA Sportage, která za rychlou jízdu zaplatila v blokovém řízení pokutu ve výši jeden tisíc korun.

Neznámý vandal řádil v Jičíně v ulici Č. Bratří, kde u zaparkovaného vozidla Škoda Octavia poškodil zpětné zrcátko. Majitel vyčíslil škodu na nejméně 3 tisíce korun. Případ šetří jičínští policisté jako přestupek proti majetku.

Další vandal úřadoval v Březovicích, kde ze zaparkovaného vozidla Škoda 105 odmontoval obě registrační značky, které znehodnotil a následně pohodil do příkopu. Po pachateli pátrají hořičtí policisté, kteří případ šetří jako přestupek proti majetku  nprap. Hana Klečalová