"Při dovozu zboží ze zemí, které nejsou členskými státy Evropské unie, vybrali hradečtí celníci v minulém roce na cle a dani z přidané hodnoty téměř 200 milionů korun. Na spotřebních daních z minerálních olejů, piva, vína, lihu a tabáku vyměřili přes 100 milionů korun," uvedla Jitka Fajstavrová, mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Jen na úseku dálnice D11 inkasovali dalších 7 milionů korun. Téměř 3 000 lapených řidičů se po dálnici prohánělo bez uhrazené elektronické dálniční známky a celníci od nich vybrali pokuty ve výši téměř 5,2 milionu korun.

Za sedadlem celníci našli pak dvě papírové tašky se sto kusy krabiček léku Cirrus Duo s pseudoefedrinem a 1 000 tabletek v níž odhalili přítomnost amfetaminu.
Lapen na Náchodsku: Pod drogami, s bouchačkou a narkotiky vyrazil řidič do Čech

Dalších více než 1000 řidičů nákladních vozidel řádně neuhradilo mýtný poplatek a na pokutách zaplatilo více než 1,8 milionu korun a 20 tisíc korun na kaucích. Přes milion korun vybrali v roce 2022 celníci za neuhrazené nedoplatky od 447 řidičů. "Celníci mohou v rámci kontrol dopravních prostředků a jejich nákladu požadovat po řidičích uhrazení jejich nedoplatku či nedoplatku provozovatelů za dopravní pokuty," vysvětlila mluvčí. V 17 případech zadrželi tabulky registrační značky.

Loni nechyběly ani kontroly zaměřené na drogy. Celníci odhalili osoby s celkem 152 gramy hašiše, 64 gramy heroinu, 36 gramy metamfetaminu (pervitinu) či 6 gramy kokainu, s více než 2200 gramy sušiny konopí, zajistili 2095 tablet léků zneužívaných k výrobě drog.

Královéhradečtí celníci bilancovali uplynulý rok.Loni nechyběly ani kontroly zaměřené na drogy.Zdroj: CÚ KHKZajistili dále 13,5 tisíce kusů cigaret, 34 kilogramů tabáku ke kouření a 10 kilogramů zahřívaných tabákových výrobků. Kontrolovali osádky osobních i nákladních automobilů a při své práci využívali speciálně vycvičené služební psy.

Celníci kontrolovali také nákladní automobily, které svojí hmotností nadměrně zatěžují pozemní komunikace, a odhalili 84 porušení. Dopustili se jich zejména řidiči polské národnosti. Provozovatelům vozidel uložili na místě kauce v celkové výši 650 tisíc korun, na pokutách inkasovali více než 70 tisíc korun.

Zkontrolovali 125 cizinců, z nichž 31 (ukrajinské, moldavské, turkmenské, rumunské a maďarské národnosti) vykonávalo svoji práci nelegálně, tedy bez platného povolení k zaměstnání nebo bez platné zaměstnanecké karty. Sankční komise Oblastního inspektorátu práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj navrhla 15 zaměstnavatelům na základě zjištění celníků pokuty přesahující 3,6 milionu korun.

Celníci k získání dat využívali zejména senzoriku na rozpoznávání tabulek registrační značky umístěnou na mýtných branách a informace vyhodnocovali na tabletech, jež jsou součástí mobilních sad pro kontrolu časového zpoplatnění.
Při kontrolách známek na dálnici vybrali celníci na pokutách téměř čtvrt milionu

Dalším evergreenem jsou padělky, nejčastěji šlo o obuv, parfémy a kosmetiku, hračky a oblečení. "V kamenných obchodech v královéhradeckém regionu celníci zajistili téměř 3 tisíce výrobků pro podezření z porušení práv k ochranným známkám nebo průmyslovým vzorům. Škoda, která by byla majitelům práv duševního vlastnictví způsobená prodejem zboží, by dosahovala částky převyšující 12 milionů korun," sdělila Fajstavrová.

V minulém roce hradečtí celníci kontrolovali také nelegální hazard v kraji. Provedli 30 kontrol a 23 z nich bylo pozitivních. Zajistili 13 nelegálních výherních automatů a hotovost téměř 10 tisíc korun.

Workshopu zaměřeného na hledání ilegálních financí se zúčastnili psovodi z 11 zahraničních států (Rakousko, Gruzie, Moldávie, zástupce USA, Irsko, Litva. Lotyšsko, Německo, Finsko, Řecko, Slovensko)
FOTO: Mají čich na peníze. Psi celníků umí vyhledat dolary i eura

Celníci loni vybrali více než 265 milionů korun za odvody a poplatky týkající se životního prostředí. Na sankcích vybrali více než 43 milionů korun. Šlo zejména o pokuty uložené Policií ČR, Českou inspekcí životního prostředí, Inspektorátem práce, Českou obchodní inspekcí a dalšími.

Hradečtí celníci dále zadministrovali více než 207 milionů korun formou vratky spotřební daně z minerálních olejů ve prospěch zemědělských subjektů.

Třicítka královéhradeckých příslušníků odboru dohledu byla v posledním trimestru minulého povolána k plnění úkolů Policie České republiky za účelem znovuzavedení mimořádných opatření v souvislosti s nelegální migrací osob na území České republiky. Obnovené kontroly probíhaly na hranicích se Slovenskou republikou. Během akce „Hranice 2022“ sloužili v působnosti Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj na hraničních celních přechodech Návsí a Šance.