Návrhy obhajoby ani obžaloby se v ničem zásadním nezměnily: zatímco obhájci Nečesaného žádají jeho zproštění, státní zástupkyně Lenka Faltusová trvá na tom, že se činu dopustil a navrhuje pro něj třináct let odnětí svobody. 

“Jsem přesvědčena, že obžaloba na Lukáše Nečesaného byla podána důvodně,” prohlásila žalobkyně. “Provedenými důkazy nebylo prokázáno naprosto vůbec nic,” oponoval jí obhájce Petr Dítě.

Soud s Lukášem Nečesaným, 6. září 2017
Svědkyně: Řekl mi, že Lukáš Nečesaný je nevinný

V únoru 2013 vešel do hořického kadeřnictví těsně před zavírací hodinou muž, řekl kadeřnici, že chce ostříhat, a pak ji začal bít polenem do hlavy. Když žena upadla do bezvědomí, sebral jí peněženku s deseti tisíci korunami i doklady a utekl. 

Ještě před závěrečnými návrhy před soud předstoupila svědkyně, u níž dva roky bydlela Jana T., bývalá milenka hlavního vyšetřovatele případu.

Jana T., která je nyní ve věznici kvůli krádežím a distribuci drog, minulý týden u soudu vypověděla, že jí policista Milan Jušta v době jejich vztahu svěřil informace o tom, že musel zmanipulovat vyšetřování případu a že Lukáš Nečesaný je nevinný. Z těchto informací prý byla otřesena a předala je rodině Nečesaných. Popřela však, že by za to od nich vzala peníze. 

Její bývalá bytná a kamarádka však včera řekla, že Jana T. od Nečesaných nějakou odměnu chtěla a že peníze zřejmě skutečně dostala. „Viděla jsem je. Přijela s nimi z Prahy. Bylo to deset nebo dvacet tisíc,“ řekla svědkyně, která je v současné době také ve vězení a k soudu ji přivedla eskorta. 

K údajné manipulaci s důkazy uvedla, že když o tom spolu mluvily, měla pocit, že si to Jana T. vymyslela: „Zeptala jsem se jí, jestli to je pravda, a ona mi řekla: ‘Co myslíš?‘ a usmívala se.“

„Neexistuje žádná taková trestní věc, k níž by se vztahovala tak masivní mediální kampaň,“ konstatovala ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Lenka Faltusová. 

Pozastavila se také nad tím, že po vynesení pravomocného rozsudku, který posílal Lukáše Nečesaného na 13 let do vězení, bylo v případu podáno dovolání k Nejvyššímu soudu, vzápětí však bylo vzato zpět a následně se na Nejvyšší soud obrátila tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková. „Stížnost podala ministryně v demisi v poslední den své funkce. Rozhodoval o ní úplně jiný senát, než ten, který by rozhodoval o podaném dovolání, kdyby nebylo vzato zpět. Toto je zcela nestandardní postup,“ řekla žalobkyně. 

Lukáš Nečesaný v závěrečné řeči připomněl, že se původně přihlásil jako svědek, ale skončil na lavici obžalovaných. „Tito lidé by měli být garantem dodržování zákona, a přitom jej sami porušují,“ řekl o vyšetřovatelích. 

Nečesaný vinu od začátku odmítá

Nečesaný se policii původně přihlásil jako svědek: řekl, že v kadeřnictví krátce před činem byl, ale kadeřnice už zavírala a nechtěla ho ostříhat. Policisté ho po pár dnech obvinili z pokusu o vraždu. Kadeřnice při prvním hlavním líčení řekla, že by útočníka už nepoznala, později však jako pachatele označila Nečesaného. Mladík vinu od začátku odmítal, podle něj jsou pachové stopy, které policie nalezla v kadeřnictví, zfalšované. Soudy ho uznaly vinným a poslaly ho na 13 let do vězení. Nejvyšší soud rozsudky zrušil s tím, že není důkaz, který by obžalovaného jednoznačně usvědčoval. Případ vrátil do Hradce Králové, ovšem s tím, že jej má projednávat jiný senát.