Pátek

„Trutnovští policisté s kolegy z celého kraje okamžitě zorganizovali rozsáhlou pátrací akci, do které bylo nasazeno několik desítek policistů, psovodů, hasičů, horských záchranářů a městských strážníků. Obsadili všechny hlavní komunikace vedoucí od Trutnova, ze vzduchu pátral vrtulník,“ sdělila krajská tisková mluvčí Ivana Ježková.

Do akce se zapojili také čtyři psovodi Horské služby se svými pomocníky. Záchranáře požádala o spolupráci Policie ČR s tím, že zahájila pátrací akci v nepřehledném terénu kolem obce. „Naši psovodi okamžitě na místo vyrazili a po poradě s velitelem pátracího týmu začali s hledáním dítěte. Akci ve velmi krátké době úspěšně ukončili. Hledané děcko totiž během asi deseti minut našli před pátou hodinou odpoledne,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš s tím, že vzhledem k výcviku psů i psovodů je vidět, že záchranáři HS mohou v případě nutnosti účinně zasahovat i mimo horské oblasti. „Kromě toho se v tomto případě jednalo o perfektní spolupráci složek v rámci Integrovaného záchranného systému. Policisté nám přesně popsali lokalitu, ve které se hledané dítě mohlo pohybovat a dobře vše koordinovali,“ dodal náčelník Klepš.  

„Od té chvíle až do nočních hodin probíhalo na místě nálezu ohledání místa činu a zajišťování veškerých stop, které by mohly přispět k objasnění tragédie. Vyšetřovatel nařídil soudní pitvu, která by měla určit příčinu smrti dítěte,“ doplnila Ivana Ježková.

Sobota

Policie dnes obvinila čtyřiadvacetiletou matku kojence, jehož tělo bylo nalezeno v pátek v Radvanicích na Trutnovsku, z těžkého ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby. Příčinu smrti čtyřměsíčního chlapce a možnou souvislost úmrtí s týráním určí až nařízená pitva. Novinářům to řekla mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková. Obviněná se podle ní k týrání dítěte přiznala.

Žena policii v pátek po poledni ohlásila, že jejího syna unesl z kočárku před domem neznámý muž v tmavém autě. Poté bylo vyhlášeno pátrání, do něhož se zapojily desítky policistů a rovněž strážníci, hasiči i horská služba. Právě členové horské služby se psy nalezli tělo dítěte po třech hodinách pátrání v nedalekém lese.

Policie se zatím nechce vyjadřovat k motivu činu ani k příčině smrti dítěte. Žena, která je nyní v cele předběžného zadržení, prý s policií spolupracuje. O případné vazbě se rozhodne v neděli. Policisté vyslechnou i manžela obviněné. Zda i on mohl mít na smrti dítěte podíl, nechtěla mluvčí sdělit.