Yosmel Richard Fernández Marty (25) se loni v srpnu vypravil z pobytového střediska pro cizince v Kostelci nad Orlicí do hudebního klubu Denoche v Hradci Králové. Kolem čtvrté hodiny ranní však podle obžaloby před klubem napadl 24letou dívku.

„Poškozenou srazil na zem, kde na ni nalehl a škrtil ji,“ uvedl státní zástupce Milan Šimek. Podle něj pak mladík dívku znásilnil a navíc jí uloupil mobilní telefon.

Sama prý chtěla, aby ji bil

Marty to však odmítl. Včera u soudu řekl, že pronese prohlášení. V něm sdělil, že se s dívkou setkal před klubem a že ho k sexu vlastně vyprovokovala. „Uvědomil jsem si, že je velmi opilá,“ připustil malý subtilní mladík a tvrdil, že ho mladá žena sama žádala, aby ji tahal za vlasy a bil přes hýždě. Popřel však, že by ji fackoval a o velké podlitině, kterou měla dívka na hlavě, prohlásil, že si ji zřejmě způsobila, když upadla. Dívčin telefon prý pak našel v trávě. Jenže soudu nedokázal vysvětlit, proč ho majitelce nevrátil. Navíc nejdřív prohlásil, že mobil vůbec nepoužíval, vzápětí však připustil, že telefon používal se svou SIM kartou.

V závěru prohlášení se distancoval od své výpovědi na policii. „Je tam napsáno mnoho věcí, které jsem neřekl,“ uzavřel.

Ilustrační foto.
Poslední polský navrtávač dostal tři roky

Dívka má stále psychické problémy

Znalec Peter Weiss včera soudu řekl, že obžalovaný netrpí duševní chorobou ani sexuální deviací. „Jeho pobyt na svobodě proto nepovažuji za nebezpečný a ani nenavrhuji léčbu,“ uvedl. Možnost nápravy mladého cizince však podle něj snižuje to, že mladík čin popírá a že mu chybí pocit viny.

Další dva znalci zkoumali stav dívky. Konstatovali, že trpí závažnou posttraumatickou stresovou poruchou. „Je zřejmé, že tato porucha vznikla v důsledku nějakých sexuálních aktivit, protože má dopad na její sexuální život,“ řekl psychiatr Vladimír Pidrman.

Podle psychologa Jana Laška je poškozená psychicky labilní, nejistá, projevuje se u ní psychické napětí, úzkost a stres. „Bylo tam určité nebezpečí sebedestrukce,“ upozornil znalec.

Rozsudek by měl být vynesen ve středu.

Oběť se bála vycházet z domu
Policie podezřelého cizince dopadla v listopadu. Příbuzní oběti vypověděli, že dívka do té doby prožívala doslova peklo. Policie ji z nočního klubu odvezla na gynekologii a zavolala k ní její matku. „Měla roztrhané prádlo, roztrhanou kabelku, vytrhané vlasy… Byla na tom velmi špatně fyzicky i psychicky,“ uvedla žena.

Dívčina sestra včera u soudu vypověděla, že po návratu domů znásilněná několik týdnů nebyla schopna vycházet ven. „Ležela doma a brečela, že to bylo hnusný a že nechce žít,“ řekla svědkyně. Mladá žena také trpěla strachem z mužů. Své psychické problémy začala postupně řešit alkoholem a projevovala se u ní agresivita.

Vše vyvrcholilo v den, kdy se její matce udělalo nevolno a omdlela. Dívka došla k názoru, že je to kvůli ní, a rozhodla se spáchat sebevraždu. „Vzala klíče od auta a řekla, že se jede zabít,“ vypověděl další člen rodiny. Její stav se zlepšil až poté, co se dozvěděla, že policie zadržela podezřelého muže a že ho soud poslal do vazby.

Poškozený semafor na hradecké křižovatce Mileta.
Pondělní blesková smršť postihla zejména Hradecko