Na šikmou plochu se mladík dostal na začátku února. Tehdy vnikl v Jičíně na Lidickém náměstí do pergoly u jednoho z rodinných domů, kde odcizil rádio s přehrávačem audiokazet, které následně zapomněl u garáže rodinného domu v Podhradské ulici, kde chtěl pro změnu ukrást vozidlo Peugeot 308. To se mu ovšem nepodařilo, hned ze dvou důvodů. Za prvé byl opilý a za druhé ho vyrušil majitel domu.

O několik dní později vnikl oknem do kanceláře jedné z firem v Jičíně v Hradecké ulici, kde ze stolu ukradl peněženku, ve které se kromě hotovosti nacházely osobní doklady, platební karta a další písemnosti. Na svém místě nenechal ani notebook, fotoaparát, karty do digitálního tachografu a další věci, vše v celkové hodnotě téměř 20 tisíc korun.

Na začátku března se opil a ve Foersterově ulici ukradl vozidlo Fiat Ducato, se kterým se vydal na Liberecko. V plánu měl dojet až do Prahy, kde chtěl vůz prodat. Nakonec se vrátil do Jičína, kde vozidlo odstavil v Ruské ulici.

„Na konci března, opět pod vlivem alkoholu, odcizil v Jičíně v ulici K. Haranta neuzamčené vozidlo Toyota Corolla, které mělo klíčky v zapalování. Ve voze našel platební kartu, kterou vyzkoušel u bankomatu na autobusovém nádraží. Ten mu ovšem peníze nevydal a kartu zadržel. Tato nepříjemnost mu radost z auta, které si chtěl ponechat, nezkazila. Dojel s ním do ulice Smiřických, kde zaparkoval. Ráno, když se pro vůz vrátil, zjistil, že se zde již nenachází. Jeho krádež okamžitě nahlásil na policii," dodala Hana Klečalová, mluvčí jičínské policie.

Mužům zákona uvedl, že vůz koupil večer předtím v Jičíně na vlakovém nádraží od neznámého muže. Nezapomněl podotknout, že mu byl hodně podobný. V té chvíli už policisté věděli, že lže. Vozidlo totiž vypátrali a ještě v noci předali jeho skutečnému majiteli. Na dotaz, proč krádež oznámil, sdělil, že už to bral, jako že je jeho.

Kromě toho, že mladík usedl za volant kradených vozidel pod vlivem alkoholu, má do roku 2015 zákaz řízení. Muži, kterého kriminalisté vyšetřují na svobodě, hrozí až pět let vězení. ⋌(jap, kle)