Kojenci údajně svým jednáním v roce 2010 způsobila krvácení do mozku a sítnic očí. „Prudkým třesením dítěte bez fixace jeho hlavičky došlo ke zpřetrhání cév, které už nikdy nebudou fungovat. Jedná se o těžké ublížení na zdraví, které hodnotím jako zvlášť závažný trestný čin týrání svěřené osoby," uvedla Flídrová.

Obžaloba požadovala podmínečný trest odnětí svobody na tři roky s odkladem na pět let. Podle opatrovnice se matka, která při soudním líčení neustále plakala, v současné době o chlapečka vzorně stará. „Odloučení by mu po citové stránce neprospělo," zhodnotila opatrovnice.

Obhájce Ivany N., kterou soudní znalci charakterizovali jako psychicky lehce nevyzrálou a jednající afektivně v zátěžových situacích, jakými byl neustávající pláč dítěte, se v sáhodlouhé závěrečné řeči snažil „rozcupovat" tvrzení obžaloby.

„Vyšetření ultrazvukem a magnetickou resonancí byla vyhodnocena nesprávně. Došlo ke špatnému odhadu doby vzniku hematomu. Ke krvácení navíc mohlo dojít až v době hospitalizace chlapečka v Hradci," argumentoval.

Posudek znalce z oboru soudního lékařství pak advokát zhodnotil jasně. „Tento člověk chce obžalované jen ublížit," řekl.

Vzlykající matka na závěr jednání přísahala, že synovi neublížila. „Dítě jsem si vždycky přála. Prosadila jsem si syna i přesto, že ho jeho otec nechtěl. Miluju ho, on je můj život. Péči o něho jsem zvládala dobře," popisovala Ivana N. Krajský soud matku odsoudil k odnětí svobody na jeden rok s tříletou podmínkou.