Neobvyklý případ řešili ve čtvrtek 7. srpna večer policisté v Jičíně. Krátce po devatenácté hodině vyjeli do Husovy ulice, kde v jednom z bytů zasahovali proti rozzlobenému kocourovi. Jeho majitelka požádala kamarádku, aby se o něho po dobu její nepřítomnosti starala. Žena ho tedy přišla nakrmit a v okamžiku, kdy mu chtěla vyčistit toaletu, začal prskat a přitom na ni zaútočil. Žena se ho lekla a raději před ním utekla na toaletu, odkud si zavolala pomoc. Hlídka, která vyjela na místo, nejdříve kocoura zahnala a poté ženu vysvobodila.

V pátek 8. srpna krátce po třetí hodině ranní zamířili sobotečtí policisté do Turnovské ulice, kde měla hlučná parta mladíků převracet popelnice. Vzhledem k tomu, že mladíky nikde nenašli, narovnali povalené popelnice sami.

Neznámý vandal řádil nad ránem v Železnici, kde před jedním z domů propíchl u zaparkovaného vozidla Volkswagen Passat pravou přední a zadní pneumatiku. Majitel vyčíslil škodu na téměř 4 tisíce korun. Případ šetří jičínští policisté jako přestupek proti majetku.

Palec nahoru si zaslouží mladý muž, který v odpoledních hodinách našel v Jičíně v ulici Fortna dvoutisícovou bankovku. Nenechal si ji, jak by se mohl někdo domnívat, ale odevzdal ji na policejní služebně. A pak, že mezi námi nejsou poctiví lidé.

Krátce po sedmnácté hodině zavítal do jednoho ze supermarketů v Nové Pace osmadvacetiletý muž, který zde odcizil krabici s 52 kusy másel v celkové hodnotě 2704,80 Kč. S lupem odešel k pokladně, kterou prošel bez zaplacení. Dostal se pouze za pokladní zónu, kde ho zadrželi pracovníci ostrahy. Muž nejdříve tvrdil, že v obchodě nic neodcizil a že másla zakoupil v jiném marketu. To pochopitelně nebyla pravda a tak másla putovala zpět do chladicího boxu a muž do protialkoholní záchytné stanice, neboť měl v dechu přes 2,7 promile alkoholu. Případ šetří novopačtí policisté jako přestupek proti majetku.

V podvečerních hodinách vyrazili jičínští policisté do kempu v Jinolicích, kde měl silně opilý muž obtěžovat ostatní hosty. Jednalo se o pětapadesátiletého muže, kterého policisté uklidnili a předali do péče jeho kamarádů.

Úcta k zesnulým zřejmě nic neříká neznámému vandalovi, který řádil na hřbitově v Bystřici. Jinak by zde nemohl oranžovou barvou postříkat jeden z hrobů. Škoda, kterou svým jednáním způsobil, byla vyčíslena na jeden tisíc korun. Kdo má poškození na svědomí, teď zjišťují kopidlenští policisté, kteří případ šetří jako přestupek proti majetku.

Před dvacátou hodinou vyjeli novopačtí policisté do jedné z restaurací, kde se měla nacházet silně opilá žena se třemi nezletilými dětmi. Žena ještě před příjezdem hlídky restauraci i s dětmi opustila. Policisté ji následně zastihli v nedaleké ulici. V žádném případě nejevila známky silné opilosti, jak upozorňoval oznamovatel.

Ve večerních hodinách oznámil na policii muž z Lázní Bělohradu, že před jednou z prodejen našel opuštěné horské kolo. Vzhledem k tomu, že se obával jeho případné krádeže, uložil ho doma v garáži s tím, že pokud se o něj nikdo nepřihlásí, tak ho v pondělí předá jako nález na místním městském úřadu.
Obsazené předzahrádky restaurací v Nové Pace byly po dvaadvacáté hodině trnem v oku místních obyvatel, kteří nemohli z důvodu hluku spát. Jednalo se například o jednu z restaurací v centru města, kde se sice hosté moc nahlas nebavili, ale i tak se jejich hlasy v tichém večeru rozléhaly. Věc policisté vyřešili domluvou.

V sobotu 9. srpna ráno šetřili jičínští policisté krádež požární hadice s dvěma hliníkovými koncovkami a proudnicí, které neznámý pachatel odcizil v jednom z panelových domů v ulici Kosmonautů. Celková škoda byla vyčíslena na 2 tisíce korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.
„Na velké prádlo" se zřejmě připravoval dvaatřicetiletý muž, který v dopoledních hodinách odcizil v jednom z jičínských supermarketů prací tablety v hodnotě téměř 3 tisíce korun. Lup uložil do tašky, kterou měl zavěšenou na nákupním košíku a poté se vydal k samoobslužné pokladně, kterou projel bez zaplacení. Možná nepochopil, na jakém principu pokladna pracuje, a nebo se možná domníval, že se zde neplatí. Každopádně ho za pokladní zónou zadrželi pracovníci bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.

Náročnou noc měla zřejmě za sebou asi dvacetiletá dívka, která krátce po poledni ležela v Nové Pace v Komenského ulici na chodníku. Podle kolemjdoucích, kterým nebyl její osud lhostejný, byla tzv. „na kaši". Hlídka slečnu probudila, a ta se pak vydala vrávoravým krokem domů.
Další opilec, který zaměstnal policisty, byl třicetiletý muž, který ležel u silnice v Chodovicích. I když byl totálně opilý, přesto ještě zvládl dechovou zkoušku, která u něj prokázala přes 3,4 promile alkoholu. Z obavy o jeho život a zdraví ho policisté zajistili a následně převezli do protialkoholní záchytné stanice v Pardubicích.

V odpoledních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Železnici osobní vozidlo Opel Astra Caravan, které řídil třiatřicetiletý muž. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 0,6 promile alkoholu. Za jízdu v opilosti hrozí řidiči ve správním řízení vysoká pokuta a několikaměsíční zákaz řízení všech motorových vozidel. Navíc policisté zjistili, že na vozidlo nemá uzavřené zákonné pojištění.

V odpoledních hodinách vyjeli kopidlenští policisté do Únětic, kde majitelka jedné z rekreačních chalup zjistila poškození vrat. Hlídka na místě zjistila, že vrata nikdo nepoškodil, pouze vypadla z pantu.

Po patnácté hodině upozornil na lince 158 řidič stříbrného volva na traktoristu, který jel ve směru od Jičína na Kopidlno. Údajně jel prostředkem silnice a bránil tak ostatním řidičům, aby ho předjeli. Řidič dále uvedl, že na traktoru nemá připevněnou registrační značku a určitě, že bude opilý. Hlídka řidiče traktoru zkontrolovala, ale žádné porušení dopravních předpisů nezjistila. Na balíkovači slámy sice neměl připevněnou registrační značku, ale vzhledem k tomu, že nepodléhá registraci vozidel, tak zde ani být umístěna nemohla.

„Ztratila se mi žena" oznámil před šestnáctou hodinou na lince 158 její zoufalý manžel. Dále uvedl, že jsou spolu na lázeňském pobytu v Lázních Bělohradě, kdy ženu naposledy viděl u tenisových kurtů a od té doby o ní nemá žádné zprávy. Dlouho se ale o ni bát nemusel. Policisté ženu vypátrali u vozidla, kde zase pro změnu ona čekala na něho.

V podvečerních hodinách řešili policisté manželské neshody v Kopidlně, kde silně opilý muž slovně napadl svoji manželku. Žena se ho bála, a proto vše oznámila na policii. Nakonec si doma vzala své věci a i se synem odjela k rodičům. Její agresivní muž zůstal doma.

Kombinace horkého počasí a spěchu stály mnohdy za agresí některých motoristů. Řeč je i o řidiči osobního vozidla, který jel u Milovic velmi těsně za vozidlem Honda, jehož řidička následně zastavila u benzínové čerpací stanice. Tam zastavil i řidič jedoucí za ní a začal jí sprostě nadávat. Když se uklidnil, nasedl zpět do vozu a odjel.

Ve večerních hodinách zamířili novopačtí policisté k místnímu rybníku, kde mělo neoprávněně stanovat několik osob, které zde navíc rozdělávaly oheň. Hlídka táborníky zkontrolovala a věc vyřídila domluvou.

Čtyřicet metrů vysoký komín v Nové Pace se stal výzvou pro skupinu tří mladíků, kteří neodolali a vylezli nahoru. Jejich výstup vyděsil jednoho z místních obyvatel, který se obrátil na policii. Po příjezdu hlídky již byli mladíci z výpravy zpět. Policisté věc vyřídili domluvou.

„Já jsem Ježíš Kristus" křičel ve večerních hodinách dosti zanedbaný muž v jedné z restaurací v Libáni. Vzhledem k tomu, že svými výroky obtěžoval ostatní hosty, kteří pro něj neměli pochopení a nevěřili, že je Kristus, začal být vůči nim agresivní. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o devětačtyřicetiletého muže, který byl silně opilý. Nutno zdůraznit, že s policisty nespolupracoval, hrubě je urážel a odmítal prokázat svoji totožnost. Venku se pak několikrát pokusil o útěk, a když se mu to nepodařilo, tak se různě „obmotával" kolem sloupu veřejného osvětlení a přitom stále křičel „Já jsem bůh, já žádný doklad nepotřebuju." Z tohoto důvodu ho policisté zajistili a následně převezli do protialkoholní záchytné stanice v Pardubicích, kde ho však nepřijali, protože byl málo opilý. Naopak na hospitalizaci v nemocnici byl prý zase opilý až dost. Po několikahodinovém cestování se muž naprosto uklidnil, pochopitelně i vystřízlivěl, a tak ho policisté propustili ze zajištění.

V neděli 10. srpna před jednou hodinou ranní došlo v Hořicích a na dalších místech okresu Jičín k rušení nočního klidu. Ve všech případech postačila k vyřízení domluva.

Nad ránem řešili jičínští policisté fyzické napadení na Lidickém náměstí, kde měl devětačtyřicetiletý muž udeřit pěstí do obličeje o dvacet let mladšího známého. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

Krátce po jedné hodině ranní upozornil na lince 158 řidič kombajnu na dva cyklisty, kteří měli i svými koly ležet v Oseku na silnici. Zřejmě si potřebovali jen odpočinout, neboť po příjezdu hlídky se už na místě nenacházeli.

V dopoledních hodinách kontrolovali hořičtí policisté v Erbenově ulici osobní vozidlo Škoda Octavia, které řídil osmadvacetiletý muž. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 0,4 promile alkoholu. Z tohoto důvodu mu policisté zakázali další jízdu a zadrželi řidičské oprávnění. Řidiči hrozí ve správním řízení vysoká pokuta a několikaměsíční zákaz řízení všech motorových vozidel.

Krátce po patnácté hodině kontrolovala policejní hlídka v Hořicích osobní vozidlo Opel Corsa, které řídil osmadvacetiletý muž. Řidič se podrobil dechové zkoušce na alkohol, která byla negativní. To se nedá říci o testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, který byl naopak pozitivní. Z tohoto důvodu mu policisté zadrželi řidičské oprávnění a zakázali další jízdu. Na jak dlouho, o tom bude rozhodovat příslušný správní orgán.

V odpoledních hodinách došlo k neshodám mezi stánkaři v Úlibicích, kteří si slovně vymezovali kompetence. Hlídka věc na místě vyřídila domluvou.
V podvečerních hodinách šetřili novopačtí policisté v obci Brtev krádež 60 litrů motorové nafty, kterou neznámý pachatel odcizil na soukromém pozemku z odstaveného nakladače. Majitel vyčíslil škodu na téměř 3 tisíce korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.   PČR