Rušno bylo v pátek 3. října krátce po třetí hodině ranní v jičínské nemocnici. Jeden z pacientů začal vyhrožovat personálu a přitom utekl z oddělení ven, kde si sedl na lavičku. Muž, který měl zdravotní problémy, byl navíc opilý, což potvrdila provedená dechová zkouška, která u něj prokázala přes 1,5 promile alkoholu. Vzhledem k jeho stavu byl převezen do protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové, kde zůstal do vystřízlivění.

Před devátou hodinou dopolední se obrátila na policii řidička osobního vozidla s tím, že si u Kbelnice všimla v příkopě vlčáka, který je zřejmě zraněný a údajně se nemůže hýbat. Na místo vyjela policejní hlídka, která psa našla. Ten ovšem nebyl zraněný a hýbat se mohl víc než dost. V příkopu totiž našel nějakou dobrotu, kterou zde konzumoval. Jakmile policisty spatřil, utekl do pole.

O hodinu později zaměstnal pes policisty znovu. Tentokrát měl velmi nebezpečně pobíhat po silnici, kde měl kličkovat mezi projíždějícími vozidly. Policisté opět vyjeli na místo a zjišťovali, komu pes patří. Podle vyjádření starosty obce není nikoho z místních obyvatel. Vlčák se zde údajně pohybuje již několik týdnů. Z tohoto důvodu se policisté obrátili na strážníky městské policie, aby psa odchytli. Ti je ale odkázali na jičínský útulek. Pracovnice útulku hlídce sdělila, že když se pes pohybuje mimo teritorium města Jičína, musí věc řešit s městskou policií. K odchytu psa nakonec nedošlo, neboť tento opět utekl a více se neukázal.

Po poledni vyšetřovali jičínští kriminalisté případ loupežného přepadení, ke kterému mělo dojít ve Vidochově. Neznámý pachatel, zde měl údajně fyzicky napadnout starší ženu, které měl odcizit prsten ze žlutého kovu. Provedeným šetřením policisté nakonec zjistili, že se oznámení nezakládá na pravdě. Žena byla totiž opilá, a protože upadla na schodech a styděla se to říct příbuzným, vymyslela si, že byla přepadena.

Ve večerních hodinách oznámila na linku městské policie v Jičíně starší žena, že je již druhý den zadržována v jednom z bytů v Trutnově v ulici J. Roháče. Hovořila velmi zmateně a hovor nečekaně ukončila. Strážníci se obrátili na jičínské policisty a ti pak na své kolegy v Trutnově, kteří oznámení prověřili. Zjistili, že by se měl jednat o jednadevadesátiletou ženu, která ale není doma, nýbrž je hospitalizovaná v nemocnici. Zde ji policisté skutečně našli. Žena byla lehce dezorientovaná a personál nemocnice přislíbil, že učiní taková opatření, aby více nemohla na linku 156 volat.

Po jednadvacáté hodině vyjeli kopidlenští policisté do Drahorazi, kde mělo dojít k napadení staršího muže. Nakonec se ukázalo, že si vše vymyslel. Oznamovatel i údajní útočníci byli totiž víc než dost opilí a vzájemně se mezi sebou slovně napadali. Nutno zdůraznit, že oznamovatel není policistům neznámý, a téměř vždy když je opilý, má „problémy".

V pozdních nočních hodinách se u Chlumu v těsné blízkosti silnice pásla kráva. Projíždějící řidiči měli obavu, aby náhodou neskončila na silnici. Po příjezdu hlídky, už ale byla kráva zpět v ohradě.

Před půlnocí si stěžoval muž z Lázní Bělohradu na partu lidí, která měla před jeho domem rušit noční klid. Údajně všichni hulákali a na jeho napomenutí, aby se ztišili, nereagovali. Policisté, kteří vyjeli na místo, již zaznamenali naprostý klid.

Sobota 4. října před nad ránem došlo před jednou z libáňských heren k rvačce mezi hosty. V okamžiku, kdy aktéři zaregistrovali přítomnost policistů, část se jich okamžitě „rozprchla". Na místě setrval třiadvacetiletý silně opilý mladík, který měl v dechu přes 1,3 promile alkoholu. Vzhledem k jeho stavu, skončil v protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové. Dále byl na místě zajištěn jeho o dva roky starší kamarád, který neustále policistům „hovořil" do prováděného zákroku. Když na výzvy policistů, aby prostor opustil, nereagoval, skončil i on s téměř 1,8 promile alkoholu v protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové. Z přečinů rvačky, poškození cizí věci a výtržnictví jsou navíc podezřelí tři mladíci ve věku 23 až 25 let.

Krátce po šesté hodině ranní vyjeli novopačtí policisté do ulice Komenského, kde mělo dojít v jedné z restaurací k potyčce mezi hosty. Hlavním aktérem byla sedmatřicetiletá žena, která zřejmě z přemíry vypitého alkoholu začala být silně agresivní. Nejdříve napadala ostatní hosty a poté po nich hodila skleněným popelníkem, kterým zasáhla o deset let staršího muže. Ten utrpěl drobné poranění, se kterým byl převezen rychlou záchrannou službou do jičínské nemocnice. Případ šetří novopačtí policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

Sobotečtí policisté pátrají po neznámém pachateli, který na soukromém pozemku v ulici Pod Poštou odřízl od míchačky elektrický kabel a následně ho odcizil. Majitel vyčíslil škodu na jeden tisíc korun. Případ šetří jako přestupek proti majetku.

Po sedmé hodině ranní pobíhal v Podůlší po silnici velký pes, který měl velmi nebezpečně kličkovat mezi projíždějícími vozidlo. Zřejmě se jednalo o vlčáka, který den předtím takto ohrožoval řidiče ve Kbelnici. Po příjezdu hlídky, se zde už pes nenacházel.

O dvě hodiny později se obrátila na policii žena z Kbelnice, že v obci po silnici běhá vlk, který je chráněný a ona se bojí, že ho někdo porazí. Dále uvedla, že se dívá na zvířecí dokumenty a podle toho poznala, že se jedná o vlka. Policistům poradila, aby ho na salám nalákali do služebního vozidla a převezli do bezpečí. Na základě oznámení vyjeli policisté do Kbelnice a zjistili, že se nejedná o vlka, ale o psa vlčáka, který zde již pobíhá několik dní. Je ale velmi plachý a jakékoliv pokusy o jeho odchycení nebyly zatím úspěšné. O výskytu psa byli informováni starostové obou obcí, kteří přijmou patřičná opatření.

V odpoledních hodinách zaměstnala hořické policisty kráva, která se již v pátek pásla v blízkosti silnice u Chlumu. Policisté kontaktovali jejího majitele, který „stračenu" zahnal zpět ke stádu do ohrady. Policisté věc vyřídili domluvou.

Po čtrnácté hodině se obrátil na policii muž s tím, zda někdo nenašel jeho batoh, který zapomněl v Sobotce na náměstí v rychlém občerstvení. Sobotečtí policisté následně zjistili, že batoh zůstal venku na předzahrádce, kde se muž občerstvoval. Naštěstí ho nenašel žádný zloděj, a tak se batoh i s celým obsahem vrátil zpět majiteli.

Novopačtí policisté řešili v podvečerních hodinách rozepře mezi obyvateli ve Staré Pace. Skupina osob tmavé pleti se měla opírat o vozidlo ženy ze sousedství, které se to pochopitelně nelíbilo. V tomto případě postačila ze strany policistů domluva.

V neděli 5. října se krátce před druhou hodinou ranní obrátila na policii žena z Vysokého Veselí s tím, že ji napadá přítel. Nakonec se ukázalo, že žena chtěla, aby její přítel odešel z bytu, což také nakonec udělal. Více věc s policisty řešit nechtěla.

Před třetí hodinou ranní oznámila na linku 158 žena z Nové Paky, že ji na zvonek neustále zvoní známá, která ji měla předtím napadnout v baru. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o rozepři dvou opilých žen, kterým domluvila a vysvětlila, jak se mají k sobě chovat. Snad to i pochopily a obě se rozešly do svých domovů.

Nad ránem kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Markově ulici osobní vozidlo Mitsubishi Colt, které řídil osmatřicetiletý muž. Řidič se podrobil testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, který byl pozitivní na amphetamin. Za jízdu pod vlivem drog hrozí řidiči ve správním řízení několikatisícová pokuta a zákaz řízení všech motorových vozidel.

V ranních hodinách se obrátila na policii starší žena z Lázní Bělohradu s tím, že po náměstí běhá velký pes a ona se bojí, aby ji nenapadl. Na místo vyjeli novopačtí policisté, kteří psa vyhledali a následně informovali starostu obce, který přislíbil, že se o něj postará.

Krátce před sedmou hodinou ranní úřadoval v Lázních Bělohradě neznámý vandal, který v Lázeňské ulici rozbil u jednoho z domů vnější okno. Škoda byla vyčíslena na 500 korun. Případ šetří novopačtí policisté jako přestupek proti majetku.

Po deváté hodině ranní se procházela po silnici u Staňkovy Lhotky kráva, která tak ohrožovala bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Na místo vyjel kromě policistů i její chovatel, který krávu zahnal zpět do ohrady.

V odpoledních hodinách se mělo pohybovat mezi obcemi Kbelnice a Podůlší stádo ovcí. I když na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, přesto již nikde ovce nenašla.

Hořičtí policisté pátrají po neznámém pachateli, který na volně přístupném prostranství u jednoho z rodinných domů v Žerotínově ulici odcizil slunečník s nápisy Krušovice. Majitel vyčíslil škodu na 3.500 korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.

Krátce po devatenácté hodině natankoval neznámý řidič na benzínové čerpací stanici v Lázních Bělohrad do nezjištěného vozidla 56 litrů motorové nafty, a poté bez zaplacení ujel. Po drzém řidiči pátrají novopačtí policisté, kteří případ šetří jako přestupek proti majetku.   nprap. Hana Klečalová