Oznámení podnětu spočívalo v upozornění na možnou skutečnost pěstování konopí nejen na poli, ale i ve skleníku, kde by mohly být tyto rostliny, dosahující mimo skleník výšky až dvou metrů, rovněž pěstovány.

Po prošetření uvedeného podnětu a nezbytných procesních trestně právních úkonech sdělili už po dvou dnech od anonymního oznámení kriminalisté obvinění dvěma mužům, kterým kladli za vinu nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Jeden z mužů je od té doby stíhán vazebně. Vyšetřování trestné činnosti od té doby pokročilo do dalších fází. Celkem tři muži měli podle svých výpovědí a kriminalisty provedených šetření z více než stovky pěstovaných rostlin konopí vyrobit následně několik litrů konopné masti, výluhu případně sušené části konopí využít pro své potřeby.

Obvinění si o veškeré činnosti vedli velice přehlednou rozvahu, která obsahovala pro rozpletení celého případu další pro policisty podstatné skutečnosti. Byly v ní totiž detailně vyčísleny jak náklady související s touto trestnou činností, tak výnosy z ní. Součástí poznámek byly i termíny dodávek odběratelům, odebíraná množství s předpokládanými vyčíslenými zisky. Předpokládaný „čistý“ zisk z této činnosti, která by bývala trvala do září letošního roku, měl podle těchto poznámek obviněných mužů překročit částku 12 milionů korun.

Motivem pro konání této trestné činnosti měly být podle výpovědi mužů jejich finanční problémy.

Muži se měli dopustit trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dvěma z mužů hrozí v případě uznání viny trest až do výše 10 let, třetímu muži pak až trest do výše dvanácti let. V těchto dnech podali kriminalisté návrh na podání obžaloby ke Krajskému státnímu zastupitelství v Hradci Králové.

Z proražené nádrže kamionu vytekla nafta.
Z proražené nádrže kamionu vytékala nafta