„Hajný ve středu 6. dubna při obchůzce svého rajónu v lesním porostu u Rožmitálu na Broumovsku našel poblíž potoka zcela vysílenou, vícenásobně postřelenou březí laň,“ informovala nás včera o krutém případu tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Zvíře se po zásazích, kdy mu nějaký pytlák prostřelil oba přední i jeden zadní běh, odplazilo k vodě. „Tam se už jen ubohá laň chladila a čekala na svůj konec. Zcela zdecimované zvíře musel hajný na místě odstřelit a ukončit jeho dlouhou, podle všech známek až třídenní agónii,“ uvedla Eva Prachařová.
Všichni řádní lovci vědí, že podle uzákona o myslivosti je od poloviny ledna do konce července je lovit vysokou zvěř zakázáno. Laně jsou v tomto období březí a přivádějí na svět mladé. I dosud nezjištěný pytlák zcela bez užitku zmařil ne jeden, ale hned dva životy. V břiše utracené laně hajný našel už téměř úplně vyvinutého koloucha.

„V případě dopadení muži za přečin pytláctví hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci,“ dodala k případu policejní mluvčí.