Hned v pondělí ráno se před předsedu hradeckého krajského soudu Miloslava Ježka postaví trojice údajných úvěrových podvodníků.

Podvodná razítka 
z papírnictví

Třiačtyřicetiletý Petr Ullmann, jeho tehdejší přítelkyně šestadvacetiletá Lucie Zvirotská a čtyřiatřicetiletá pracovnice v bance Hana Hladišová jsou podezřelí z toho, že během půl roku „vyvedli” z pobočky České spořitelny ve Dvoře Králové nad Labem takřka 12 milionů korun. Za úvěrový podvod jim hrozí až desetiletý trest.

Podle soudu vymyslel Ulman jako hlava celého spolku téměř perfektní lest na bankovní systém. Vše začalo tím, že si na internet a do dalších médií vložil inzerát nabízející půjčky i lidem, kteří by normálně na peníze z banky nedosáhli.

Například důchodcům, nezaměstnaným či ženám na mateřské dovolené. „Začalo to tak, že jsem se seznámila s Ullmannem. V té době ještě vyřizoval půjčky v Praze. Tam se ale rozhádal a chtěl se udělat pro sebe,” uvedla při prvním líčení u soudu Zvirotská a popsala, jak se Petr Ullmann dostal do Dvora Králové. „Řekl, že si najde bankéřku jinde. Obešel několik bankovních ústavů, až se dostal k paní Hladišové do Dvora. V restauraci jí vysvětlil svůj plán, že má pár lidí, kteří mají problémy se sehnáním úvěru, a jestli by mu nepomohla,” řekla obžalovaná. Zhruba po týdnu prý slovo dalo slovo a Ullmann mohl rozjet kola svého dobře vymyšleného mechanismu. „Většinou se ozvali lidé přes inzerát. Ullmann jim pak přislíbil půjčku s tím, že si bere provizi čtyřicet procent. Většinou souhlasili a nechali papírování na něm. Mně pak dal předrazítkovaný papír a já jen doplnila nějaké údaje,” řekla Zvirotská s tím, že razítka si Ullmann pořizoval tak, že si na rejstříku firem našel potřebné údaje a podle nich nechal vyrobit v papírnictví razítka. Takto vyplněná lejstra se poté předávala Hladišové do kanceláře. Klienti si pak přišli jen vyzvednout peníze.

„My jsme na ně čekali před spořitelnou, kde nám dal určený obnos za zprostředkování,” uvedla před tribunálem Zvirotská.
Podle obžaloby se taková částka při vybrání 200 tisíc korun pohybovala v rozmezí od 80 do 130 tisíc. „Teď toho strašně moc lituji a vím, že jsem byla hloupá. Ale kvůli lásce člověk některé věci nevidí,” řekla Zvirotská, která podle svých slov neviděla z „vydělaných” peněz ani korunu.
Ve stejný den se před soudem budou zpovídat i Oldřich Andrlík a Milan Kuře.

Argentinská spojka

Ty obžaloba viní z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Toho se podle spisu měli dopustit tím, že pašovali drogy z Argentiny a Peru. V obžalobě mimo jiné stojí. „ Jako členové organizované skupiny sestávající z Oldřicha Andrlíka a další osoby, vystupující pod přezdívkou „Tony“, pašovali v roce 2007 omamnou látku kokain z republiky Argentina. Práci si rozdělili tak, že Andrlík odjel do Holandska, kde se dohodl s dalším mužem na tom, že drogu převeze v tělních dutinách za ustanovenou částku čtyři tisíce euro za kilogram.” Poté odletěl do Belgie a odtud putoval do Buenos Aires. Po této trase se pak vrátil opět do Holandska, kde ze svého těla vyloučil přivezené kapsle naplněné drogou a vrátil se do České republiky. Obchod byl úspěšný, a proto se jen za pár dní podle soudu vydal Andrlík se svým známým Milanem Kuřetem se stejným úkolem do republiky Peru.

Smrt v opilosti

Ve středu bude pokračovat hlavní líčení s třiapadesátiletým Miroslavem Křivánkem, kterého obžaloba viní z toho, že na jaře minulého roku prakticky umlátil svého o rok staršího známého.
Podle spisu měl Křivánek po předchozí hádce napadnout Luboše N., který na následky zranění zemřel. Napadený utrpěl různá zranění; příčinou smrti bylo rozsáhlé vnitřní krvácení. Křivánek svou vinu nadále odmítá. (Petr Vaňous)