„V prvním případě 30letá žena nabídla k prodeji prostřednictvím jednoho internetového portálu oblečení. Na inzerát se ji ozvala zájemkyně, která jí poslala odkaz, kde poškozená žena vyplnila údaje z platební karty. Tak měla obdržet na kartu peníze za oblečení a možnost ho odeslat kurýrem,“ popsala podivnou transakci policejní mluvčí Iva Kormošová.

Podvedená žena, která za šaty požadovala necelých pět set korun, se peněz nedočkala. Místo toho jí z účtu zmizelo 80 tisíc korun.

U druhého případu je poškozeným 67letý muž, který měl prostřednictvím odkazu v SMS zprávě přijmout přeplatek z finančního úřadu. „Muž vyplnil požadovaný formulář a poté zjistil, že přišel o téměř 110 tisíc korun,“ doplnila k druhému podvodu policejní mluvčí.

PŘI POSÍLÁNÍ PENĚZ BUĎTE OPATRNÍ

Policie apeluje na občany, aby při zasílání peněz byli obezřetní. „Posílejte je svým ověřeným postupem, nikdy ne tak, jak vám někdo určí jako například přes zaslaný odkaz. Nevěřte neznámým volajícím. Nesdělujte nikomu přístupová hesla, autorizační kódy nebo čísla z platební karty,“ varuje všechny důvěřivé Iva Kormošová.