Podle obžaloby, která mluví o těžkém zločinu, o znásilnění, se u dnes devítileté dívky rozvinula psychická nemoc. Důvodem bylo znásilnění (opakované), jehož se na ní měl dopustit muž, který je kamarádem její matky a žil ve stejném domě.

Případ řeší od pondělí Krajský soud v Hradci Králové. Obžalovanému Martinovi S. hrozí až dvanáctiletý trest. Jeho činy, znásilnění a vydírání,  se měly udát v rozmezí od února 2013 do května 2014.

Líčení bylo po dvou dnech přerušeno. Pokračovat bude až na konci srpna. „Bylo odročeno za účelem výslechu znalkyně a svědka," vysvětlila Iva Matušková z tiskového oddělení králové hradeckého krajského soudu.

Podle obžaloby dívenka nesla chování svého trýznitele velmi těžko.

„U poškozené se rozvinula posttraumatická stresová porucha. Měla obtíže s usínáním nebo udržením spánku, pomočováním, výkyvy nálad, podrážděností nebo návaly hněvu, občasnou nezdůvodněnou plačtivosti, občasnými návraty vzpomínek, obtížemi s koncentrací, hypervigilitou a přehnanými úlekovými reakcemi, straněním se vrstevníků a kolapsovými stavy," popsal státní zástupce Milan Šimek.

Matka dívky, která nevěří, že je Martin S., její kamarád,  vinen, však spojuje její stavy s nemocí, kterou se prý snažila řešit. Lékaři nejprve řekli, že by mohlo jít o epilepsii, později však tuto nemoc vyloučili.

„Přišla k nám se podívat na pejsky a najednou usnula," popsal jeden ze svědků, který také bydlel v rodinném domě na Orlickoústecku, kde přebývala rodina dívenky, a kde mělo dojít ke znásilnění.

Posttraumatickou poruchu však měla dívenka podle odborníků po opakovaných znásilněních.

Někteří svědci, a také obžalovaný, nicméně tvrdili, že podobné problémy měla už před inkriminovanou dobou. Proto také měla oddělenou část pokoje od svých dvou sourozenců. „Mamka mi nadávala, když jsem k ní šel," vypověděl její bratr.

Dívka nyní žije i se sourozenci u otce.

Žalobce se pustil do matky: Otce jste obvinila kvůli sociálním dávkám

Martin S. u Krajského soudu v Hradci Králové.Hradec Králové - Zachovává klid, ale tentokrát ho napomenul i soudce Zdeněk Šulc. Státní zástupce Milan Šimek se totiž při líčení o údajném znásilnění malé dívenky poměrně ostře pustil do její matky. Stalo se při výslechu ženy.

Černovlasá žena totiž u soudu prohlásila, že obžalovaný Martin S. je podle jejího názoru nevinný. 
A začala spekulovat. Nakonec z ní vypadlo, že podezírá otce svých tří dětí (jedna z nich je právě poškozená dívka). „Myslím si, že to není pravda, co se provalilo. Myslím si, že je to trochu jinak. U dcery jsem nepozorovala, že by se změnilo její chování vůči němu," ukázala na obžalovaného. „Oni byli pořád nejlepší kamarádi. To mi furt nesedí," pokračovala. „Netvrdím, že se to nemohlo stát, ale mohl to být někdo jiný," dodala.

Pak se pustila, dá se říct, na tenký led. Obvinila totiž otce dětí, u nějž nyní navíc její potomci přebývají. Syn už je tam po rozhodnutí soudu natrvalo, v případě dcer zatím platí předběžné opatření.

„Mohl to být on. Jim se
k němu nechtělo," vykládala žena, která tuto verzi oznámila také na policii.
To se stalo na jaře tohoto roku.

Bez dětí je přitom matka od července minulého roku. Otce pak obvinila ve chvíli, kdy prohrála další soud zabývající se opatrovnictvím. „Obvinila jste ho, že to udělal, když jste zjistila, že nebudete pobírat sociální dávky," pustil se do matky státní zástupce.

Při své řeči poukázal i na jednu lež v ženině výpovědi. Na policii totiž odmítla, že by měla poměr s obžalovaným. U soudu to však přiznala.