Tu dva nezletilí chlapci žalují za to, že prý neposkytla dostatečnou péči jejich matce trpící rakovinou. Po nemocnici chtějí dva miliony korun.

Dnes třináctiletý Dominik H. spolu s tříletým Davidem Š. se na soud obrátili přes právního zástupce Mária Švehelku, který ve své řeči před soudem obvinil nemocnici z liknavosti vůči jejich matce Dagmar Š. „Žena byla v období od 6. dubna 2006 do 7. listopadu 2007, tedy v průběhu devatenácti měsíců, třiatřicetkrát vyšetřena v hradecké fakultní nemocnici, kdy si prakticky neustále stěžovala na bolesti hrudní páteře. Tehdy jí ale nebylo ani jednou nabínuto vyšetření na magnetické rezonanci či CT,“ uvedl u soudu právní zástupce. Teprve až 8. listopadu 2007 jí konečně vytoužené vyšetření poskytli. „Zde se zjistilo, že příčinou silných bolestí je nádor o velikosti šest krát šest centimetrů,“ dodal Švehelka. I když nemocnice ihned zahájila léčbu, žena 29. listopadu 2008 zemřela.

„Celou dobu před nálezem ženě tvrdili, že se o žádný nádor nejedná, ale je to chronická bolest zad. Tento postup není na úrovni současné medicíny a nemocnice zbavila děti možnosti šťastného dětství se svou matkou,“ dodal Švehelka.

Nemocnice však žádné pochybení na své straně nevidí a po soudu požadovala zamítnutí obžaloby.

Snad jen osud tomu chtěl, že soudkyně Věra Adámková, kvůli předvolání nových svědků, soudní líčení odročila na 29. listopadu, tedy na smutné výročí dětí Dagmary Š. Přesně tento den před třemi lety totiž o matku přišly. (Petr Vaňous)