Doposud je možné ve Spojených státech a v Evropě očkovat dětí starší 12 let dvěma druhy vakcín na bázi mRNA: od společností Pfizer/BioNTech a Moderny. Povolení od lékových agentur obdržely na jaře a v létě. Oba výrobci nyní dokončují klinické zkoušky svých vakcín pro mladší děti. Dokončují sběr údajů o bezpečnosti látky, její správné dávce, o síle imunitní odpovědi i její účinnosti.

„Pokud půjde vše podle plánu, budeme připraveni do konce října,“ řekl nyní pro americkou televizi CBS lékař Scott Gottlieb, který zároveň působí ve správní radě společnosti Pfizer.

V pondělí odstartuje třetí vlna očkování proti koronaviru. Očkovat se tentokráte nebude ve velkých očkovacích centrech, ale v nemocnicích či u praktických lékařů.
Začíná třetí vlna očkování. Lékaři se bojí, že jim zbydou plné ampule

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zároveň potvrdil, že po obdržení úplné dokumentace rozhodne o autorizaci během několika týdnů. Evropské lékové agentuře (EMA) zpravidla trvá schvalovací proces o pár dnů až týdnů déle. Zároveň odborníci žádají rodiče malých dětí o trpělivost a varují je před snahou očkovat je vakcínami, které byly schválené pro starší ročníky.

Před prázdninami po startu vakcinace dětí ve věku 12 až 17 let se očekávalo, že s očkováním v kategorii od pěti let se začne na začátku nového školního roku. FDA ovšem během léta změnila pravidla a zvedla výrobcům očkovacích látek laťku. Podle jejího nového požadavku se musela skupina dětí účastnících se klinických studií rozšířit minimálně na tři tisíce malých pacientů.

Přínosy očkování převažují 

Podle stanoviska úřadu bude teprve potom možné posoudit riziko vzácných komplikací, mezi něž patří například myokarditidy nebo perikarditidy, což jsou zjednodušeně řečeno různé druhy zánětlivých onemocnění srdečního svalu. Obě zmíněná onemocnění byla právě v létě přidány na seznam možných vedlejších účinků vakcín na bázi mRNA. Obě agentury jak americká, tak evropská nadále veřejnost ujišťují, že přínosy očkování výrazně převažují nad riziky spojenými s dosud zjištěnými komplikacemi.

Testování na covid-19. Ilustrační foto.
Máte příznaky koronaviru? Test by vám měl nově udělat praktický lékař

Když EMA na konci července vydala kladné stanovisko k vakcíně Moderna pro děti ve věku 12 až 17 let, uvedla, že nejčastější vedlejší účinky v tomto věku jsou podobné těm, které se vyskytují u dospělých. Patří sem bolest a otok v místě vpichu, únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, zduření lymfatických uzlin, zimnice, nevolnost, zvracení a horečka.

„Tyto vedlejší účinky jsou obvykle mírné až středně závažné a odezní během několika dnů po očkování,“ doplnila k tomu tehdy EMA. Jenže děti nejsou teenageři, shodují se odborníci. Proto se probíhající klinické studie zaměřují na dávkování, které podle předpokladů bude výrazně odlišné od dávkování používaného u dospělých.

Přestože je koronavirus pro děti mnohem méně nebezpečný než pro dospělé, mnoho rodičů na vakcínu pro své ratolesti napjatě čeká. Sice platí, že infikované děti mají větší pravděpodobnost mírných příznaků (nebo vůbec žádných), a je rovněž mnohem méně pravděpodobné, že se u nich objeví závažný průběh, nutnost hospitalizace či úmrtí, přesto jen v USA od začátku pandemie zemřelo 486 dětí. V rozsahu nákazy to činí 0,08 procenta ze všech oběti.

Chřipka.
Kombinovaná vakcína covidu a chřipky nejspíš letos nebude. Smysl má za rok

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) však nedávno uvedlo, že hospitalizace dětí se v USA v poslední době kvůli nakažlivější delta variantě koronaviru výrazně zvýšila. V srpnu bylo přijato kolem 30 tisíc dětí, což je nejvyšší počet mladých pacientů od začátku pandemie. Podle CBS v dětských nemocnicích v Louisianě a Texasu došlo dokonce k přeplnění jednotek intenzivní péče.