Výrobce se s českými úřady domluvil na testování léku v sobotu odpoledne, řekl náměstek Roman Prymula. Původně se na něm měly podílet jen tři lékařské týmy. „Ve finále ho ale nasadíme na čtyřech místech,“ uvedl včera Prymula.

Léčivo se bude podávat nejtěžším pacientům s koronavirem v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, na Bulovce, v Motole a brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Do poslední jmenované nemocnice se testování přesune z brněnských Bohunic, kde mají spíš lehčí případy,“ doplnil Prymula.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.
Plošné testování začalo: koho se týká, co musí zájemce splňovat

Pacienti v ohrožení života

Současně uvedl, že užití experimentálního léku bude možné vždy jen u pacientů v kritickém stavu a ohrožení života. Remdesivir má totiž řadu vážných nežádoucích účinků. Napadá například játra.

„Část pacientů, kteří se po jeho podání v první fázi zlepšili, navíc nakonec zemřela,“ shrnul Prymula.

Lék podle něj dokázal k vyléčení pomoci asi 47 procentům nakažených. „Údaje ale pocházejí ze Spojených států, kde je populace hodně rasově rozvrstvená. Výsledky z Evropy zatím nemáme,“ doplnil Prymula. Poskytnout by je mohlo právě Česko.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru v těle. Původně měl sloužit pro léčbu lidí s krvácivou horečkou ebola v Kongu. Protože se ale podařilo epidemii rychle zastavit, testy medikamentu byly přerušeny.

Podle Světové zdravotnické organizace, která remdesivir označila za „nejslibnějšího kandidáta“ v boji proti novému koronaviru, zabíral tento lék i na nemoci SARS a MERS. Tedy jakési „bratrance“ současného koronaviru.

Léků přibývá

V Česku lék jako první dostal nakažený pražský taxikář, který s koronavirem ležel ve Všeobecné fakultní nemocnici. Stav třiapadesátiletého muže se začal zlepšovat právě po podání remdesiviru. Podle ošetřujícího lékaře Martina Balíka ale mohly u pacienta zabrat i další nasazené metody léčby.

Pro Parkinsonovu nemoc je typická také únava, ztížená mluva, deprese a závratě.
Parkinsonici mají problém: V léčbě jim brání covid-19

„Není úplně jisté, zda za zlepšením jeho stavu může právě jen remdesivir,“ řekl lékař. Účinky medikamentu by měly poodhalit právě další testy.

Do českých nemocnic už dorazily i další dva přípravky, které mají pomoci pacientům s koronavirem. Jde o japonský medikament favipiravir a antimalarikum plaquenil. Tyto léky jsou zase určené lehčím a středně těžkým pacientům. I jejich užití je ale vázáno na informovaný souhlas pacienta – rovněž jde o léky experimentální.