Hrozny jsou vynikající čerstvé, v kuchyni i sušené v podobě rozinek. Vrcholem je pak lahodné víno ve všech třech podobách, ať už bílé, červené, nebo dnes módní růžové. Je známo, že réva má hluboké kořeny, a to fyzicky i historicky. Dokáže ze země vytáhnout to, co se žádné jiné rostlině nepodaří.
Má i pevné ukotvení v moderním světě, dokáže ovlivnit lidské společenství v řadě oblastí, jako je umění, politika i náboženství. Hrozny symbolizují dekadenci, zhýralost, slávu, hojnost i nádhernou chuť. Známe i „kyselé hrozny“, plné závisti a žárlivosti. Drby a pomluvy symbolizuje věta „Něco zaslechl na vinné révě“.
Pozor na pravdu ve víně
Pojďme ale raději k veselejšímu tématu sdílení požitků z jídla u jednoho stolu. Znova si pomohu myšlenkou starých řeckých filozofů, kteří tvrdili, že jídlo bez vína je „psí večeří“, protože prý podporuje civilizované stolování a vznešené diskuse.
Tady bych byla opatrná, protože zkušenost, že ve víně je pravda, není pro každého příjemná a dotyčný později lituje, že mu rozvázalo jazyk.
Symbol plodnosti
V bibli je vinná réva zmiňována častěji než jiná rostlina. Aby ne, když Ježíš v noci při poslední večeři před ukřižováním podával chléb a víno, přičemž víno symbolizuje jeho krev a chléb tělo.
Vynechat nemůžu ani přeměnu vody ve víno, která bohužel v některých restauracích občas nabírá opačný směr. Ostatně konzumace vína v Ježíšově i pozdější době měla své opodstatnění. Voda byla většinou nepoživatelná a lehké víno ji plně nahrazovalo.
Hroznové víno je také symbolem plodnosti, mládí, zdraví, oslav, což mě motivovalo k receptu na křehký koláč s růžovým vínem, pomazaný krémovým sýrem. Nechte se omámit bez bolehlavu…
Benefit pro nové předplatitele: e-kniha o imunitě v PDF podobě (v případě koupě předplatného na 3 a 12 měsíců)
Pečené hrozny v křehkém koláči na krémovém sýru
Využijte koláčovou formu o průměru 23 cm s odnímatelným dnem.
Příprava: 30 minut + 20 minut odpočinek
Pečení: 30 minut + 15 minut
Ingredience:
-
křehké těsto
- studené máslo; 100 g
- hladká mouka; 200 g
- cukr moučka; 30 g
- vejce velikosti M; 1 ks + 1 bílek na potření
- citronová šťáva; 1 lžička
- hrubý třtinový cukr na posypání okrajů; 2 lžíce
- růžové hrozny bez pecek; 500 g
-
náplň
- ricotta nebo marscarpone; 3 lžíce
- krémový sýr Philadelphia nebo Lučina; 250 g
- cukr moučka; 3 lžíce
- citronová kůra; 2 lžičky
- vanilkový extrakt; 1 lžička
- řidší rybízový džem; 3 lžíce
Postup:
Studené máslo nakrájejte na malé kostky a dejte do mísy kuchyňského robotu. Přisypte mouku a metlou míchejte, dokud se nevytvoří struktura žmolenky.
Přidejte cukr, ve skleničce lehce rozšlehané vejce s citronovou šťávou a v mixéru vše spojte v těsto, ze kterého vytvořte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 20 minut v chladu odpočinout.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu vymažte máslem, těsto vyndejte z lednice, rozválejte ho na lehce pomoučené ploše do tvaru trochu přesahujícího velikost formy. Vložte ho opatrně do formy, lehce přitiskněte ke dnu a k vroubkovaným okrajům. Položte na ně pečicí papír, který zatižte keramickými kuličkami nebo fazolemi a pečte 20 minut.
Poté zátěž sundejte a vroubkované okraje koláče i dno potřete bílkem. Okraje posypte třtinovým cukrem, vraťte do trouby a dopékejte 10 až 15 minut. Vyjměte a ne chte vystydnout na mřížce.
Snižte teplotu v troubě na 150 °C. Na plech položte pečicí papír a rozprostřete na něj kuličky hroznového vína a dejte zapéct asi 15 minut, nebo dokud hrozny nezačnou pouštět šťávu. Pozor, musí být stále neporušené.
Vyjměte je z trouby, opatrně přeneste papír na mřížku a nechte vystydnout.
Připravte náplň: v mixéru vyšlehejte ricottu a krémový sýr, přidejte moučkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový extrakt a spojte vše v krém, který namažte na korpus. Přidejte hrozny a lehce je potřete rybízovým džemem.
Uchovávejte v ledničce, tedy jestli nějaký kousek zbude.
Gurmet - neodolatelný český originál. Skvělé recepty, rozhovory s odborníky, ověřené informace a cenné tipy.
Časopis Gurmet patří dlouhodobě na špičku mezi gastronomickými tituly. Zároveň není jen další kuchařkou, sleduje aktuální trendy v gastronomii a životním stylu. Reaguje tak nejen na rostoucí zájem lidí o to, co jíme a co bychom měli či mohli jíst, ale také na prudký rozvoj v gastropodnikání v posledních letech.
Našim čtenářům přinášíme vedle originálních a vyzkoušených receptů také rozhovory, reportáže, osobní zpovědi a příběhy lidí, kteří jsou v této oblasti aktivní a inspirativní.