Je to doslova závod o život, kdy je každý týden zpoždění zaplacen jen v Česku stovkami zbytečně ztracených životů. Lidí, kteří by nemuseli zemřít, pokud by byli očkováni vakcínou proti covidu-19. Zatímco včera začala Británie očkovat, Evropská léková agentura (EMA) ještě povolení k použití vakcíny nedala.

Testování na covid Městském společenském domě v Kolíně.
ČR může naočkovat 6,9 milionu obyvatel. Už je rozhodnuté, kdo dostane přednost

„Já jsem přesvědčená, že to EMA během týdne čtrnácti dnů také schválí,“ říká členka zdravotního výboru Evropského parlamentu Kateřina Konečná (KSČM). Už ve čtvrtek bude tento výbor europarlamentu zpovídat zástupce lékové agentury a dotaz na to, kdy bude vakcína pro použití v EU, se dá podle Konečné očekávat jako jeden z prvních.

Přitom díky dohodám s EU běží systém, že EMA nahlíží průběžně do výsledků probíhajícího testování, a tím se proces schvalování maximálně vakcíny urychluje. „Evropské schvalování je prostě pečlivější a já bych ten týden dva raději počkala,“ říká k britskému „náskoku“ Konečná.

OčkováníZdroj: Deník

Velká část zemí Evropské unie se proto připravuje na to, aby mohla v prosinci velmi rychle začít očkovat okamžitě, jakmile vakcína bude povolena a dorazí do země. V Německu už je připraveno asi sto vakcinačních center, dopodrobna naplánována obtížná logistika, je už jasně stanoveno pořadí, ve kterém jednotlivé kategorie budou očkovány.

V Německu, jak stanoví pravidla zdravotní etiky, mají na rozdíl od Česka lékaři přednost před penzisty. „Musíme být připraveni. Jen těžko bychom mohli Němcům vysvětlit, že vakcína sice je, ale my nemáme potřebnou infrastrukturu k očkování,“ uvedl před několika dny německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Tisíce mrtvých navíc

V Česku situace, kdy bude k dispozici vakcína, ale nebude připravena infrastruktura, velmi pravděpodobně nastane. V Česku totiž zatím není nejen nic připraveno, ale teprve se dolaďují plány.

Zdroj: Deník„Strategie je prakticky před dokončením,“ uvedl v pondělí mluvčí ministerstva zdravotnictví Martin Novotný. Podle předchozích vyjádření ministra Jana Blatného by se očkovat mohlo začít na počátku února.

O měsíc později, než s tím počítá sousední Německo. Přepočteno na průměrný počet mrtvých může znamenat měsíční skluz tři až šest tisíc zbytečně zemřelých Čechů na covid.

Oddělení anesteziologie a resuscitace (ARO) Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, kde se starají o pacienty s covidem-19
Nových případů koronaviru přibývá. Index PES je nad hranicí čtvrtého stupně

Dalším závažným problémem je neochota Čechů se nechat očkovat. Podle listopadového průzkumu společnosti STEM/MARK se chce naočkovat jen 32 % Čechů a jejich počet v čase klesá. I tady vláda spí a informační kampaň k vakcíně v Česku ještě ani pořádně nezačala.