Zvonice původně měla pět zvonů, zachovaly se ale pouze dva – velký a malý, který ale slouží jen jako umíráček. Skupina zdejších nadšenců se ale rozhodla, že jeden velikán nestačí a že by se do zvonice měl alespoň jeden velký zvon vrátit. Na začátku tohoto roku proto požádala radnici, aby jim s realizací jejich nápadu pomohla. Město tedy uspořádalo sbírku, která byla zahájena v květnu a pokračovat bude i v příštím roce.

Od května se zatím podařilo vybrat třicet pět tisíc korun.

„Vzhledem k tomu, že od zahájení uplynulo zhruba půl roku a do konce nám zbývá necelý rok, pokladničky jsme posbírali, rozdělali a peníze po spočítání uložili na účet. Nyní už jsou kasičky opět v oběhu a sbírka pokračuje. Myslím si, že probíhá velmi dobře," pochvaluje si místostarosta Zdeněk Rajm, který věří, že se minimálně jeden nový zvon ve zvonici v listopadu příštího roku rozezní.

„Už jsme oslovili zvonaře, aby nám udělali předběžný rozpočet. Mohu ale slíbit, že jeden zvon zvonice příští rok dostane. I kdyby se nepodařilo vybrat dostatek financí pomocí sbírky, zastupitelé slíbili, že by popřípadě zbytek dofinancovali z rozpočtu," říká Rajm. 

Důležitost návratu zvonů jako odkazu našich předků vidí i starosta Lomnice nad Popelkou Josef Šimek. „Vždyť v historii českých měst jsou neodmyslitelně spjaty náboženské rituály a tradice s životem lidí. Tak jako ke každé obci patří kostel, kaplička či boží zastavení, patří do nich neodmyslitelně i zvony. Nejinak je tomu i u nás. Jsem přesvědčen, že občané si jsou vědomi významu dědictví našich předků.

Zvony jsou součástí tohoto dědictví, historie. Z těchto důvodů by se měly na lomnickou zvonici vrátit, aby zase po staletí mohly sdělovat důležité informace a jejich magický zvuk byl i nadále mostem mezi odkazem našich předků a poselstvím budoucím generacím," řekl při zahájení sbírky.

Zvonička, jež byla postavena kolem roku 1652, měla původně pět zvonů. Když v průběhu první světové války začaly zbrojnímu průmyslu docházet zásoby barevných kovů, rozhodli se císaři využít právě zvonů, aby tento materiál doplnili.

V listopadu roku 1916 si vojáci přijeli pro největší zvon, který pocházel z roku 1950 a vážil více jak jednu tunu. Spolu s ním odvezli i jeden malý, jehož hmotnost byla dvacet dva kilo. A protože ani další rok se situace nezlepšila a konec války byl v nedohlednu, přišlo na řadu další zabavování. Zvonice tak 2. listopadu 1917 přišla o další zvon vážící dvě stě osmdesát kilogramů.

A právě příští rok v listopadu, kdy bude sté výročí odvezení posledního zvonu, by se Lomnicí a jejím okolím měl opět rozeznít koncert těchto netradičních hudebních nástrojů.

(s využitím textu z webových stránek města)