Kromě senátora Jiřího Hlavatého a starosty Jana Jarolíma se tohoto úkolu zhostily také dvě slavné osobnosti - Vlastimil Harapes a Veronika Žilková. Oba jsou hlavními tvářemi právě probíhajícího dvorského studentského festivalu divadla, hudby a tance.

"Doba Karla IV. se vyznačovala zakládáním vinohradů ve všech královských věnných městech. Projektem sázení obnovujeme nyní tuto slavnou tradici největšího Čecha," připomněl historii předseda představenstva Cechu českých vinařů a zároveň zakladatel vinohradu v Kuksu Stanislav Rudolfský, který je též majitelem známého vinohradu v Kutné Hoře. Právě v jeho režii se slavnostní okamžik odehrával.

Nedávno byl podobný vinohrad, obsahující sedm sazenic, vysazen také v dalším královském věnném městě - Trutnově. Odrůda, která zdobí Valovou uličku, je stolní, konzumní. Vinař Stanislav Rudolfský přichystal pro sázející také slavnostní přípitek tímto vínem. "Připijme si na život. Na lepší život," usmívala se Veronika Žilková a hosty pozvala na jazzový podvečer, který se uskutečnil před Hankovým domem.