Parkování zdarma v centru Hradce pomalu odzvonilo. Parkoviště u zimního stadionu je v současné chvíli v obležení dělníků. Po opravě horkovodu, který vede pod částí parkovací plochy, dojde 
ke změnám.

To zarmoutí především řidiče, kteří zde byli zvyklí zdarma parkovat. S největší pravděpodobností po stavebních a dalších úpravách převezme správu nad parkovištěm firma ISP HK, 
i přestože na zasedání zastupitelstva padla i varianta, že místo může zůstat 
pod správou magistrátu.

Do konce roku však i na tomto parkovišti přibudou značky s popisem parkovací zóny a v neposlední řadě 
i parkovací automaty.

„Čekáme na magistrát až se vyjádří, rozhodnutí je samozřejmě na něm. Nemůžu  přesně odhadnout, kdy bychom měli plochu převzít pod svou správu. Možná to bude začátkem října, možná déle. Jednání s vedením města probíhají," uvedl Jiří Holubec, vedoucí pobočky ISP v Hradci Králové.

Na parkovišti u zimního stadionu jsou v současnosti stavební práce na horkovodu v plném proudu. Až stavební technika a dělníci opustí místo – pravděpodobně koncem září, plochou, která byla do nedávna pro řidiče poslední bezplatnou výspou, se bude zabývat město.

„Teď je oprava horkovodu v režii správce sítě, pak je nezbytné budoucí prostor parkoviště upravit tak, aby poskytoval dostatek prostoru pro parkující vozidla. Doteď šlo o neřízené parkování, vozidla měla malý manévrovací prostor a průjezd parkovištěm byl velice obtížný," uvedla mluvčí města Magdaléna Vlčková.

Pozemek koupili kvůli cyklostezce

Vedení Hradce se současným stavem parkoviště zabývá i proto, že v budoucnosti plánuje výstavbu přilehlé cyklostezky.

Především z tohoto důvodu v nedávné době pozemek o výměře kolem dvou a půl hektaru magistrát odkoupil od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jeho cena přesáhla částku devíti milionů korun.

Změní se i jeho celková podoba. Podle slov mluvčí města se z důvodu požadovaného rozšíření vstupního prostoru do zimního stadionu bude parkoviště zmenšovat. A to zejména s ohledem na množící se požadavky, týkající se nejen bezpečnosti při rizikových hokejových zápasech. Parkovací plocha má být oddělena od stezek pro chodce. 
V konečné podobě má vzniknout 48 parkovacích místa tři stání pro invalidy.

Parkování zdarma končí

Přestože vedení města jde především o zlepšení způsobu parkování, řidiče nepotěší fakt, že se parkoviště stane placené. Do začátku srpna poskytovalo jednu 
z posledních možností, jak bezplatně zaparkovat poblíž centra města.

S největší pravděpodobností připadne správa plochy společnosti ISP HK, která provozuje placené parkovací zóny.

Na jednom z posledních zasedání zastupitelstva se však rozebírala i jiná varianta. Primátor Zdeněk Fink hovořil o možnosti, že se tohoto pozemku, jehož se 
v nedávné době stal Hradec vlastníkem, nebude týkat koncesní smlouva s firmou ISP HK.

Realita je však jiná. 
A předání parkoviště zmiňované firmě je už spíše formalitou, která nastane 
po ukončení opravy horkovodu a dalších stavebních úpravách.

Koncesní smlouva předpokládá, neboť je to už plocha v majetku města, zařazení do správy společnosti ISP HK, takže do budoucna se tak stane, ale teď přesně termín předání do správy ISP HK se vším všudy nelze predikovat," dodala za město Magdaléna Vlčková.

„Toto parkoviště je důležité pro celou oblast. Obecně parkovací místa v centru jsou často přeplněná. Lidé parkovali na trávě a podobně. To, že se statut plochy 
u zimního stadionu změní je logickým krokem. V plánu máme způsob zpoplatnění jako je například na Eliščině nábřeží," uvedl za ISP HK  Jiří Holubec.
Podle jeho slov je to záležitostí blízké budoucnosti. V první řadě záleží především na vlastníkovi, tedy městě, kdy ke změně dojde.