Tradiční souboj o poslední místa na záchytné stanici letos na Silvestra mezi Pardubickým a Hradeckým krajem nehrozí.

Záchytné stanice určené pro ty nejopilejší případy z celého regionu letos budou na přelomu roku v provozu jak v Pardubicích, tak v Hradci Králové. Tato zařízení se v minulosti tradičně střídala v otevíracích dnech právě na přelom roku.

Jenže tato praxe se stala terčem kritiky vedení obou krajů – jde totiž, co se vytíženosti týče, o jednu z nejhorších nocí v roce a uzavřenou záchytnou stanici tak musí suplovat jiná oddělení nemocnic, která na to často nejsou vybavena.

Tato situace by nyní měla hrozit výrazně méně. Pardubickou záchytnou stanici s jedenácti lůžky, která je letos ve střídacím kolečku "na řadě" totiž o Silvestru doplní i záchytná stanice v Hradci Králové. Zato na Štědrý den je v Pardubicích zavřeno.

"Záchytná stanice v Pardubicích bude uzavřena od 21. prosince do 27. prosince od sedmé do sedmé hodiny. Kolegové z hradecké záchytky poté zavírají 27. a otevírají 31. prosince v sedm hodin ráno," uvedl mluvčí Pardubické nemocnice Dušan Korel.

V loňském roce byla právě pardubická záchytka zavřena. Oba kraje tak musely vystačit s osmi lůžky hradecké záchytky. Jako problém se to ukázalo zejména v jednom případě, kdy záchranná služba s policejní eskortou přivezla do Pardubické nemocnice mladíka, který nejprve zdemoloval byt a soptit nepřestal ani v nemocnici. Agresivního a opilého muže sice v nemocnici ošetřili, ale problém nastal vzápětí. Propustit jej v takovém stavu nebylo možné a uložit na běžné oddělení mezi skutečně nemocné pacienty taktéž. Hradecká záchytka byla v té době již plná a jiné zařízení s volnou kapacitou nebylo k dostání i přes řadu telefonátů na všechny strany.

Lidé, kteří skončí na královéhradecké záchytce, platí za noc dva tisíce korun, v Pardubicích je pobyt dražší. Tady se účtuje 3200 korun.

A už ho nesou.
Auto radnice ve volební agitaci pro starostu. Bez smlouvy, za naftu