Srpnové padající hvězdy, jinak též létavice, zdánlivě proudí ze souhvězdí Persea, a proto jim říkáme Perseidy.

Ani prachové částečky z vlasatice ani jejich hoření v atmosféře vidět nemůžeme. Pozorujeme vlastně svítící vzduch. Prach z komety se totiž střetává se Zemí obrovskou rychlostí – desítek kilometrů za sekundu. A atomy vzduchu pohlcují energii zrníček, aby se jí posléze zase zbavily tím, že vydávají světlo. Tak vzniká dojem padající hvězdy.

Letos astronomové očekávají až 150 meteorů za hodinu, maximum vychází na odpolední hodiny 12. srpna. Zvýšený počet létavic však budeme moci pozorovat už od 10. srpna do poloviny měsíce – pohled do kalendáře napoví, proč se jim také říká „slzy svatého Vavřince".

Počínaje posledním týdnem v červenci je opět otevřeno královéhradecké digitální planetárium. O prázdninách přichází s pořadem zvaným Buňka! Buňka! Buňka! Namísto do vesmíru tentokrát pronikáme do nitra lidského těla. Je to poučení a současně zábava pro celou rodinu.

Na dokonale temné obloze planetárium vykouzlí také zmíněné Perseidy. Kromě toho ukáže nádherné seskupení Marsu, Saturnu a hvězdy Antares ze souhvězdí Štíra. Už 12. srpna je uvidíme ve společnosti Měsíce, v nejtěsnější formaci planety a hvězdu najdeme 24. srpna nad jižním obzorem.

Nejlepší je ale podívat se na planety či Měsíc na vlastní oči dalekohledem hvězdárny. Detaily o pozorování na hvězdárně a pořadech v planetáriu, včetně odkazu na rezervaci vstupenek najdete na www.astrohk.cz.

Jan Veselý, Hvězdárna a planetárium Hradec Králové