Neúspěch bývalých poslanců

Do sněmovny se nedostala Hana Orgoníková (ČSSD) a Pavel Staněk (ODS).  Ač lídři kandidátek, díky preferenčním hlasům je přeskákali jiní kandidáti.

„Odpovědnosti za výsledek voleb se nezříkám, ale myslím, že kdyby kandidátku vedl kdokoliv jiný, dopadlo by to stejně. Budu dál působit 
v předsednictvu ČSSD a v hradeckém zastupitelstvu," řekla Orgoníková, žena, jež v poslanecké sněmovně působila za sociální demokracii více než dvacet let.

„O budoucnosti budu teprve přemýšlet, rád bych dál působil v ODS, pokud bude zájem," uvedl Staněk. Podle něj se nedala reputace strany napravit za šest týdnů a na výsledku to bylo znát. „Gratuluji kolegovi Ivanu Adamcovi, který mandát získal," dodal bývalý poslanec.

Za Hradec usednou 
do parlamentu dva lékaři

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) získal 
v okrese Hradec Králové 3 132 hlasů, které ho vynesly do parlamentu. „Nesmírně si té důvěry vážím a chtěl bych za ni poděkovat. Myslím, že přestože jsme trochu ztratili, zachovali jsme si svou tvář," reagoval Heger po volbách.

Staronovému poslanci lékaři Jiřímu Štětinovi (Úsvit) lidé na Hradecku  dali 369 hlasů.

Štětina se dostal do sněmovny v roce 2010 v barvách Věcí veřejných, v nich zůstal i po jejich rozpadu. A jak říká, je tehdejším „pučem" u véčkařů, který podle něj zpunktovaly koaliční ODS a TOP 09, natolik poučen, že už nechce veřejně předjímat žádné možné koaliční námluvy Úsvitu.

„Ale ať počítám, jak počítám, vytvořit funkční koalici bude velmi složité. Mám obavu, aby ti, co si počínali podobně jako ODS a pan Kalousek, nevyvolali brzy další vládní krizi," prohlásil.