Na komunikace popadaly stromy, na Hradecku a Orlickoústecku vyřadila bouřka zabezpečovací zařízení na železnici a zastavila vlaky, blesky zapalovaly rodinné domy, stodoly a dokonce  i úrodu na poli. Na Chrudimsku v okolí Svratouchu za pouhé čtyři hodiny napršelo kolem 100 milimetrů srážek, což je víc než průměrný příděl deště za měsíc. Na hlavním silničním průtahu Ústím nad Orlicí bylo tolik vody, že osádku uvízlého auta museli v neděli odpoledne vyprošťovat kolemjdoucí. Žena s dítětem ze záplavy naštěstí vyvázly v pořádku. Bouřky podle meteorologů hrozí i v pondělí, poté by se mělo počasí uklidnit.

Hasiči museli vyjíždět k desítkám zásahů. Nejčastěji odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, odklízeli polámané stromy a větve nebo čistili silnice. Blesky dokonce zapálily pole a stodolu. A ochromen byl kvůli poruše zabezpečovacího zařízení u Ústí nad Orlicí železniční koridor, vlaky nabraly až hodinová zpoždění.
Asi 25 zásahů absolvovali hasiči jen během odpoledne v Pardubickém kraji. Na Orlickoústecku čerpali vodu ze suterénu rodinných domů a odstraňovali zlomené a nahnuté stromy.

Silný déšť způsobil sesuv zeminy na silnici z Kerhartic do Hrádku. Na Chrudimsku deště postihly nejvíce obce Krouna a Svratouch. „Přívalový déšť způsobil bleskovou povodeň. Silnice do Svratky je neprůjezdná, nepobraly to mostky, je to docela malér," řekl starosta Jiří Socha. Po opadnutí vody bude nutné vyčistit zaplavené sklepy a dvory. Ve Vojtěchově blesk způsobil požár stodoly, hasiči museli strhnout celý štít objektu. Škoda je předběžně vyčíslena na 200 000 korun.

„Ve sklepě jsme měli 30 centimetrů vody, hasiči se tady ve vesnici nezastavili. A zahrádku máme od krup úplně zničenou," posteskla si Věra Nováková z Choltic na Pardubicku. Kroupy o velikosti až dvou centimetrů tady pokryly celé náměstí.

V Královéhradeckém kraji déšť zasáhl zvláště Náchod a Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku.
„V každém městě jsme měli minimálně deset výjezdů," řekl operační důstojník královéhradeckých hasičů. Kromě odčerpávání vody ze sklepů museli hasiči čistit kanalizaci, v Náchodě zprůjezdnit zatopený podjezd pod železniční tratí. (kim, čtk)