V první polovině týdne 70letý turista z Holandska, vyrazil na prohlídkový okruh do Adršpašských skal. Muž si společně s dalšími turisty nenechal ujít plavbu pramicí po jezírku a když v pravé poledne vystupoval na molo, tak zkolaboval.

První pomoc muži poskytli převozník a místní hasič společně s členem stráže přírody. Komplikací bylo, že se člověk nacházel pro techniku v nedostupném terénu. Vzhledem k tomu, že se událost odehrála v místě, které je přístupné jen po schodech vedoucích úzkou průrvou mezi skalami, bylo rozhodnuto, že pacienta vyzvedne v místě vrtulník letecké záchranné služby pomocí lanového podvěsu.

O kolapsu turisty jsme informovali zde:

Vzhledem k tomu, že turista zkolaboval v místě, které je přístupné jen po schodech vedoucích úzkou průrvou mezi skalami, byl vyslán vrtulník, který cizince v podvěsu přepravil na přístupné místo,
VIDEO: Holanďan zkolaboval ve skalách, z pískovcových věží ho vyzdvihl vrtulník

Osobu zajistili a připravili záchranáři ve spolupráci s hasiči, na nástupní plochu se pak pomocí proměnného podvěsu slanil letecký záchranář HZS spolu s lékařkou ZZS. Zajištěného pacienta ve vakuové matraci a transportní síti pak v 50m podvěsu transportovali na bezpečné místo k dalšímu ošetření.

Byla to skvělá souhra a spolupráce všech zasahujících mezi posádkami ZZS i s HZS - od těch, kteří zajišťovali osobu na zemi až po posádku s pilotem vrtulníku.