Příroda se za dvě desítky let hodně změnila. Přibyly některé druhy zvířat, které dříve nežily ve vyšších nadmořských výškách a dnes se jim to daří. Krajinou se šíří i dosud neobvyklé invazivní  rostliny.

„Pokud se zaměříme na hmyz, určitě přibývá křižáků pruhovaných. Tento pavouk tu před takovými 40 lety vůbec nebyl. Anebo červenočerná kněžice pásovaná známější pod nelichotivou přezdívkou smradlavá Anka nemá nyní problém žít i šestisetmetrové nadmořské výšce. Za vším stojí oteplování," vysvětluje doktor přírodních věd František Bárta.

Slimáci se vrátí

Zahrádkáři dobře znají nechvalně pověstného slimáka španělského, který jim nemilosrdně likviduje přírodu. Tento druh k nám byl před desítkami let zavlečen a je skutečně velmi těžké ho likvidovat. Letos je slimáků podstatně méně, a to díky teplu a suchu z loňského roku.

Ale není důvod k radosti, podle Františka Bárty se na zahrádkách a políčkách objeví  během dvou tří let a to ve velkém množství.

Rybáři nejen ve východních Čechách láteří na kormorány, kteří se usídlí v jejich revíru. Jeden pták spořádá víc než půl kilogramu ryb za den a nedělá mu problém spolykat i půlmetrového šupináče. Vyplenit rybník je pro tyto ptáky hračkou.

„Je to problém severských států, ve kterých kormorán hnízdí. U nás ještě před dvaceti lety nebyl tento druh v létě k vidění," pokračuje František Bárta s tím, že ve východních Čechách žije několik stovek kormoránů.

Orel mořský

Jsou ale ptačí druhy, jejichž šíření přírodovědci s nadšením vítají.  Je to třeba orel mořský, ohrožený druh, který je k vidění třeba u Bohdanče a je velkým zážitkem ho vidět při lovu. Přibývá i sokolů, protože v současné době už je radikálně omezeno hnojení chemickými dryjáky.

Želvám se daří

Naši předci by se asi hodně divili, kdyby viděli na březích našich řek vodní želvy.  Tentokrát ale není na vině  změna klimatu, ale člověk. Lidé se začali želv nádherných zbavovat a zapříčinili tak jejich rozmnožení ve volné přírodě.

Hromadná výstavba nákupních a obytných center už dlouho ničí kolonie motýlů. Když je ve městě kousek trávníku, hned ho posekají sekačky nakrátko.

Motýli tak nemohou létat na rozkvetlých loukách a velmi vážně hrozí, že budou mnohé druhy úplně vymírat.

Rozpínají se

Nesmíme zapomenout na rostlinnou říši, kterou se šíří invazivní druhy květin. Nechvalně známý bolševník se podařilo v minulých letech vymýtit, ale nyní se v některých lokalitách objevuje znovu. Naštěstí jen sporadicky.

Ze zahrad se dostaly do volné přírody třapatka anebo žlaznatka nachová. I když vypadají na pohled hezky, velkou rychlostí se šíří po krajině a ničí původní druhy rostlin.