Kritická je i situace v nemocnicích. Ty krajské jsou na hraně svých kapacit, problémy začíná mít i hradecká fakultní nemocnice. V pondělí poprvé museli zdravotníci převézt pacienty mimo Královéhradecký kraj. Pomoc našli u kolegů z Prahy a Pardubic. Hospitalizováno je s covidem napříč krajem zhruba 500 pacientů.

Tolik jich v nemocnicích neleželo ani při vrcholu druhé podzimní vlny. "Bohužel predikce pro následující dny není lepší a očekáváme, že čísla hospitalizovaných ještě porostou,“ vyjádřil obavy hejtman Martin Červíček (ODS).

Popis fotky:  Martin Červíček - Krajští zastupitelé zvolili 2. listopadu 2020 na ustavujícím zasedání Královéhradeckého kraje v Hradci Králové nové vedení kraje. Hejtmanem se stal senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček z ODS (na snímku upros
Hejtman hradeckého kraje vyzývá studenty k pomoci v nemocnicích

I proto kraj plánuje využít mimo nemocnice i další zařízení, která by se mohla o pacienty, kteří nevyžadují intenzivní péči, postarat. Minimálně o 30 pacientů by se měli postarat v Janských lázních. Další kapacity hledá kraj i v dalších zařízeních. Kromě lázní a rehabilitačních zařízení připadají v úvahu i hotely. Už dříve nabídl kraji své prostory například hradecký hotel Černigov. Zvyšují se bohužel znovu také počty úmrtí. Od začátku ledna zemřelo v souvislosti s onemocněním covid-19 napříč krajem už zhruba 50 lidí.

V kraji vzniklo sedmé odběrové místo

Od začátku tohoto týdne mohou lidé využít nově otevřené odběrové místo a areálu hradeckého letiště. Jde o druhé odběrové místo v Hradci Králové a celkově sedmé v kraji. Pracoviště, které se nachází na adrese Letiště 98, je uzpůsobeno pro návštěvy automobilem i pěší.

Škola v době koronaviru,  ilustrační foto
Známkovat v pololetí školáky je podle mnohých nesmysl

Služby mohou po předchozím objednání využít samoplátci i lidé indikovaní lékařem. „Nové mobilní odběrové pracoviště mohou zájemci navštívit ve všední dny od 8 do 14 hodin, vždy však pouze po předchozí rezervaci konkrétního termínu v online rezervačním systému na webu www.synlab.cz/covid-19,“ upozorňuje vedoucí odběrových pracovišť SYNLAB Martina Vršková. Objednat se můžete na klasické PCR testy i na testy antigenní. Nové odběrové místo by mělo pomoci urychlit čekací dobu zájemců o vyšetření.