Není nad maso

V soutěži Regionální potravina Královéhradeckého a Libereckého kraje se právě výrobky z tohoto ranku zařadily mezi oceněné z Trutnovska a Semilska.

Bělská čertova klobása, která získala značku kvality, pochází z Jilemnice. Její vysoká jakost je podle producentů ze společnosti Podkrkonošská uzenina, dána téměř stoprocentním obsahem vepřového masa regionálního původu. To klobáse zajišťuje autentickou chuť a šťavnatost s výraznou sladko pálivou příchutí. Produkt je příjemně provoněný kouřem z uzení na bukových štěpkách. Ochutnat ho mohli návštěvníci dožínek v Brništi.

Druhé zlato si odnesl Krkonošský sulc, pocházející z Dolní Brusnice od producentů ze společnosti Zvičinské uzeniny a lahůdky. K výrobě se používá předsolené vařené vepřové maso. Pro dosažení požadovaného vzhledu se upravuje na kostkovačce. Výsledkem je maso nakrájené na pravidelné kostičky. Ty se smíchají se sterilovanou zeleninou, vodou, solí, kořením a želatinou.

Punc kvality

V soutěži se hodnotí vztah výrobku k regionu, použité suroviny, inovativnost či specifické senzorické vlastnosti.