VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V bistru zřejmě „útočil" zlatý stafylokok

Hradec Králové - Za zažívacímí obtížemi několika desítek lidí, kteří po požití kebabu z hradeckého bistra skončili v rukou lékařů, může podle prvotních zjištění Krajské hygienické stanice (KHS) zlatý stafylokok.

7.6.2018 AKTUALIZOVÁNO 7.6.2018
SDÍLEJ:

Zkažené jídlo z rychlého občerstvení v královéhradecké ulici V Kopečku poslalo do nemocnice desítky lidí.Foto: Deník/ Pavel Nedbal

„Objevily se první výsledky vyšetření nemocných osob, kdy byl v několika případech identifikován Stafylococcus auerus (zlatý stafylokok). Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům," uvedla mluvčí KHS Veronika Krejčí s tím, že zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin (bakteriální jed), který po velmi krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností, a to vše bez teplot.

„Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky. Nicméně pro definitivní potvrzení a vysvětlení celého případu je nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin," dodala Veronika Krejčí. Podle ní hygienici v bistru provedli kontrolu, při které byly sice zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly důvod provozovnu na místě uzavřít. Bistro nakonec uzavřel sám majitel.

Jídlo z hnisu

Pokud se potvrdí hypotéza hygieniků a za otravou skutečně stojí zlatý stafylokok, tak ten se podle lékařského náměstka fakultní nemocnice Zdeňka Tušla mohl do jídla dostat ze špatně ošetřené a zahnisané rány. „Někdo v celém řetězci od výroby přes transport až po vydání jídla zřejmě pracoval s potravinou bez hygienických rukavic a se zanícenou ránou. Bakterie zlatého stafylokoka je totiž obsažena v zahnisané ráně," uvedl Zdeněk Tušl.

Na výsledky testů čeká i policie. „V současné době stále čekáme na výsledky laboratorního zkoumání, které provádí Krajská hygienická stanice v Hradci Králové. Komplexní výsledky by měly být hotové v následujících dnech. Dle dosud zjištěných informací by žádná z postižených osob neměla následkem události utrpět závažnou újmu na zdraví či trvalé zdravotní následky. V dané věci nebyl doposud nikdo obviněn, stále zjišťujeme přesnou příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou," uvedl mluvčí krajských policistů Jan Čížkovský.

Autor: Petr Vaňous

7.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 16 000 Kč Strojírenští kovodělníci DĚLNÍK/-CE ZÁMEČNICKÉ DÍLNY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: DĚLNÍK/-CE ZÁMEČNICKÉ DÍLNY, Místo výkonu : Valdice s výjezdy po zakázkových objektech ČR, , V případě zájmu kontaktujte pana Vávru na e-mailové adrese: novotna@staving.cz, telefonním čísle: 493 592 731, mzda : 100,- Kč/hod., Požadujeme:, Flexibilita, spolehlivost, manuální zručnost, Praxe v oboru zámečník a svářecí průkaz výhodou, Nabízíme:, Pracovní poměr na dobu určitou 2 roky, zákl. mzda + prémie, Dovolená navíc, Stravné, , Vhodné i pro cizince na zaměstnanecké karty., Požadovaná znalost češtiny nebo ukrajinštiny z důvodu komunikace v těchto jazycích na pracovišti.. Pracoviště: Staving, spol. s r.o., Jičínská, č.p. 66, 507 11 Valdice. Informace: Vávra, +420 493 592 731. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč Číšníci a servírky OBSLUHA KAVÁRNY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OBSLUHA KAVÁRNY , V případě zájmu kontaktujte paní Ondráčkovou na e-mailové adrese : kavarnaveznice@seznam.cz, telefonním čísle: 604 300 899 nebo osobně na adrese pracoviště: Kavárna Ondráček s.r.o., Valdštejnovo náměstí č. p. 38, Staré Město, Jičín, , Požadavky: , spolehlivost, komunikativnost, vstřícnost, ochota pracovat, loajálnost, , Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky. Pracoviště: Kavárna ondráček s.r.o. - kavárna, Valdštejnovo náměstí, č.p. 38, 506 01 Jičín 1. Informace: Ondráčková, +420 604 300 899. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 30 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/-KA, V případě zájmu kontaktujte pana Lukáše Zvoníčka na e-mailové adrese: lukaszvonicek@seznam.cz, telefonním čísle: 605 045 039 ( od 9.00 hod.) nebo osobně na adrese pracoviště: Restaurace Staré Časy, , Požadavky: , spolehlivost, ochota pracovat, loajálnost, chuť se učit novým věcem, , Zaměstnanecké výhody:, firemní stravování. Pracoviště: Restaurace staré časy - hořice, riegrova 619, Riegrova, č.p. 619, 508 01 Hořice v Podkrkonoší. Informace: Lukáš Zvoníček, +420 605 045 039. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 20 000 Kč Mechanici a opraváři zemědělských strojů a zařízení OPRAVÁŘ/-KA STROJŮ A TECHNOLOGIE ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OPRAVÁŘ/-KA STROJŮ A TECHNOLOGIE ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, , V případě zájmu kontaktujte Ing. Romana Fialu buď na telefonním čísle 737 212 740 v pracovních dnech v době mezi 7:00-15:00, nebo osobně na výše uvedené adrese. , , Požadujeme: řidičský průkaz skupiny B, T, Praxe je vítána., Nabízíme: sick days, stravování. Pracoviště: Z e p o bělohrad a.s. dolní nová ves (2), 507 81 Lázně Bělohrad. Informace: Roman Fiala, +420 737 212 740.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

jiíčnsJičín ukázal výbornou formu, doma nenašel přemožitele

Videosouhrn 18.–19. srpna 2018

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Napsali jste nám: Dokufest na dvorku

Jičín - Promítat, udělat si festival, může každý. V Jičíně chytly se toho Bára a Monika. Chcete-li ProVize z.s. . Baševi o. p. s. poskytla onen dvorek v Židovské škole. Jak jednoduché. Dokonce byl i bar s úžasnou limonádou a hudba a muzika, to byl akordeon Tomáše.

AKTUALIZOVÁNO

Barokní zámek v Horním Maršově pohltily plameny, střecha i věž jsou zničené

Horní Maršov - Do ponurého rána se dnes probudili obyvatelé krkonošského Horního Maršova. Z dosud neznámých příčin totiž vzplál léta chátrající zámek, který vlastní ruští majitelé.

Rekord pokořen! Horský nosič ze Slovenska vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu

Pec pod Sněžkou – Slovenský horský nosič Vladimír Hižnay donesl na nejvyšší tuzemskou horu rekordních 165,5 kilogramu. Extrémní vynáška nákladu, kterou překonal dosavadní historické maximum, mu přitom trvala pouhé 2 hodiny a 29 minut.

Po roce se vrátila Hrubá pouť. Nabízí atrakce i kulturu

Nová Paka - Centrum města po celý víkend žije tradiční Hrubou poutí. Náměstím blikají barevná světla, co pár metrů, to jiná hlasitá hudba, které místy konkuruje křik návštěvníků adrenalinových atrakcí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT